Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

Yağışlarda Değişim

Küresel sıcaklıktaki artış, buharlaşmanın artmasına ve su döngüsünün hızlanmasına neden olur. Atmosferdeki su buharının artması ise yağışın artmasına yol açar. Bu nedenle bazı yerler normalin çok üstünde yağış alırken ve bazı yerler normalin altında yağış alacağı öngörülmektedir. Her bir ısınma derecesi için %1 ila %3 artacak olan küresel ortalama yağış, daha fazla yağmur ve kar hatta bazı bölgelerde yüksek sel riski olan bir gelecek anlamına gelir. 21Q0’e kadar yağışların %12 kadar artacağı öngürülüyor. Elbette bu yağışlar eşit olarak dağılmayacak; bazı yerler normalin çok üstünde yağış alırken ve bazı yerler normalin altında yağış alacaktır.

Meteorolojik Olaylar

İklim bilimciler (klimatologlar), küresel ısınmanın sonucu olarak kasırgaların, tayfunların ve diğer tropikal hortumların artacağını, güçlü ve yıkıcı fırtınaların daha yüksek oranda olacağını, artan yağış miktarının daha yıkıcı sellere neden olacağını söylüyor.

Deniz Yaşamına Yönelik Riskler

Deniz yüzeyi sıcaklıklarının ısınmaya devam etmesi nedeniyle deniz ve okyanuslardaki doğal dengeler değişmektedir. Çalışmalar balık gibi yer değiştirebilen canlıların, daha yüksek enlemlerdeki serin sulara geçebileceğini ancak yosun ve mercanlar gibi yer değiştiremeyen birçok deniz canlısının risk altında olduğunu gösteriyor. Sığ okyanuslardaki sıcak sular, son yıllarda dünyadaki mercan resiflerinin yaklaşık dörtte birini beyazlaştırarak ölümüne neden oldu ve bu etkilerin daha da artması bekleniyor.

Karasal Yaşama Yönelik Riskler

Sıcaklık, yağış ve mevsimsel zamanlamadaki değişiklikler, birçok bitki ve hayvan türünün mekansal dağılışını değiştirecek görünüyor. Türler, yaşam alanlarını ve ideal yaşam ortamlarını kaybettiklerinde doğası gereği üç farklı tepkide bulunur: Değişen şartlara uyum gösterebilir, direnç gösterebilir ya da yok olur.

Isınma 2 °C’ta tutulabilse bile bazı hayvan ve bitki türlerinin bir kısmının coğrafi alanlarının yarısından fazlasını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Ancak, ısınma miktarını 1,5 °C’ta tutabilirsek bu kayıp yaklaşık yarı yarıya azalabilir. Öte yandan, küresel ısınma nedeniyle sıtma mikrobu taşıyan sivrisinekler gibi bazı türlerin coğrafik yayılımının artmasıyla hastalıkların görülme sıklığında artış olabilir.

Sıcak ve kurak devrelerin süresi ve şiddetinin toprak yüzey sıcaklığını artırmasından tarımsal üretim olumsuz etkilenecek, buna önlem alınmazsa gıda kıtlığıyla karşı karşıya kal ın ab ilecektir. Ayrıca kuraklık ve çölleşme ile çoraklaşma ve erozyon gibi olaylar hız kazanacaktır. Yine toprağın ısınması, toprak içindeki çürükçül bakterilerin faaliyetini artırarak daha fazla karbonun atmosfere salınmasına neden olabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!