Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 17 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokratik Sistem İçerisinde Demokrasi Kültürünün Geliştirilmesi

Demokrasinin halkın egemenliğine dayalı bir sistem olduğu gerçeğine bağlı olarak demokrasi kültürü de başta özgürlük, eşitlik, adalet olmak üzere; farklılıklara saygı, müsamaha gibi demokratik değerlerin korunması anlamına gelmektedir. Demokrasinin etkili olabilmesi için öncelikle yönetenlerin ve yönetilenlerin demokrasiyi yaşam şekli hâline getirmeleri gerekmektedir. Demokrasinin toplumdaki bütün bireylerin haklarının güvence altına alındığı bir yönetim şekli olduğunu daha önce belirtmiştik. Demokrasinin en önemli koşullarından biri, bireylerin kendi haklarını kullanırken diğer bireyler üzerinde baskı kurmamalarıdır.

Demokrasi ile insan hakları kavramları hem iç içe kullanılan hem de birbirlerini geliştirip koruyan kavramlardır. Demokrasilerde insanlar, haklarını kullanmada özgürdür ve eşittir. Bireyler, yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirme hakkına ve özgürlüğüne sahiptir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 1. maddesinde “Her birey yeteneklerini geliştirme hak ve bağımsızlığına sahiptir.” vurgusu yapılarak “Bütün insanlar hür; haysiyet ve haklar bakımından eşit doğar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.” denilmektedir.

Çağdaş toplumlar, demokrasi ve cumhuriyet ilkelerine sahip çıkıp o doğrultuda hareket eder; temel düşünce ve inançlarını bu iki kaynaktan alarak insanca yaşamayı ve gelişmeyi hedefler. Bilinçli vatandaş yetiştirmeyi öngörür, toplumsal bütünleşmeyi amaçlar. Demokrasi kültürünün temel ögeleri; özgürlük, eşitlik, müsamaha, adalet ve farklılıklara saygıdır. Bu değerlerin farkında olan ve bunların gelişimini savunan bireylerden oluşan toplumlarda demokrasi kültürü gelişir. Demokrasi kültürünün gelişmesi için eğitimli bireylere ihtiyaç vardır. Ailelerin, okulların bu konuda çok daha sorumluluk yüklenmesi gerekir. Eğitimli ve öğrenmeye açık toplumlarda demokrasi kültürü yerleşik hâle gelir.

Demokrasi kültürünün oluşmasında, demokrasinin kâğıt üzerinde tanımlanan hukuki boyutundan öte, bunların o toplumun değerleri açısından ne anlam ifade ettiği de önemlidir. Nitekim yazılı hukuk kurallarının özellikleri birbirine çok benzemekle birlikte Kıta Avrupası ülkeleri, Amerika, Japonya veya Türkiye’deki demokratik kurum- ların işleyişi ve bireylerin davranışları, bu toplumlardaki kültürel özelliklere ve toplumsal değerlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu toplumlarda örneğin bireylerin özgürlük talepleri, istekleri birbirinden farklı olabilir. Bu durumda, demokrasi kavramının o toplumda

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9, 10, 11, 12. Sınıf Ata Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!