Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı

Amasya Darüşşifası’nın giriş cephesi, diğer cephelere göre daha gösterişlidir. Anıtsal taç kapı, yüksek kabartma palmet ve rumilerle Selçuklu taş işçiliğinin çeşitli ögelerini birleştirmiştir. Ayrıca, girişteki kemerin kilit taşında, bağdaş kurmuş bir insan figürü kabartması vardır.
Darüşşifa, 1873’e değin hekim yetiştiren bir öğretim kurumu olmasının yanı sıra, Anadolu’da akıl hastalarının tedavi edildiği ilk hastane olarak da bilinir. Bu yapı, günümüzde Sabuncuoğlu Şerafeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Bursa Yıldırım Darüşşifası (1399): Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılan büyük bir külliyenin içinde yer alır. Osmanlılara aittir. Kesme taş ve tuğla malzemeden yapılan darüşşifa, caminin 250 metre doğusundadır. 1560 metrekarelik meyilli bir alanı kaplayan Yıldırım Darüşşifası, uzunlamasına bir plana sahiptir. Revaklı bir avlu etrafında 21 oda, girişin sağ ve solunda birer mutfak, bir eczane, en dipte yer alan iki doktor odası ve ortadaki yemekhaneden oluşan yapı, arazinin meyilli olmasından dolayı kademeli bir şekilde oturtulmuştur. Darüşşifanın ilginç bir ögesi, doğudaki odaların altından geçen su yoludur. Bu kanal, kuzeydoğu köşesindeki odada bulunan tuvalete ulaşır.

Yıldırım Darüşşifası’nın ilk açılışında, o çağın ünlü tıp adamlarından Şemseddin Ibn-i Sagîr yönetiminde çalışılmıştır. Ayrıca darüşşifa, akıl ve sinir hastalıkları tedavisinde büyük ün kazanmıştır. 1997-2002 yılları arasında aslına uygun olarak onarılan yapı, Bursa Darüşşifa Göz Merkezi adı altında, göz hastanesi olarak hizmet vermektedir. Edirne II. Bayezit Darüşşifası (1484-1488): II. Bayezit tarafından Edirne’de yaptırılan külliyenin birimlerinden biridir. Mimarı, Mimar Hayrettin’dir. Osmanlı yapısıdır (Fotoğraf 6.68).

Mimari bakımdan, iki avlu ve ana blokla birlikte üç bölümden oluşur. Birinci avluda poliklinikler, kiler, bekçi odaları, ilaç olarak kullanılan şurupların pişirildiği mutfak ve personel odaları; ikinci avluda dört oda ve iki sofa vardır. Odalar eczane, ilaç deposu ve üst düzey personelin kullanımına ayrılmıştır. Ana blok ise hastanenin yataklı kısmıdır. 400 yıl boyunca önceleri her türlü hastaya, sonraları yalnızca ruh ve akıl hastalarına hizmet vermiş bir sağlık kuruluşudur. Darüşşifada hastalar müzik, su sesi ve güzel kokularla tedavi edilmiştir. II. Bayezit Darüşşifası, 23 Nisan 1997 yılından beri Edirne Sağlık Müzesi olarak hizmet vermektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!