Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

B) Atatürk ve Kadın Hakları

Aile, ülkemizde geçmişten günümüze kadar önemini korumuş bir kurumdur. Toplumdaki her kuruma yön vermiş ve bireylerin davranışlarının şekillenmesini sağlamıştır. Anayasamızın 41. maddesi, “Aile Türk toplumunun temelidir. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle annenin ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır; teşkilatı kurar.” diyerek ailenin önemini vurgulamış, devletin aile ile ilgili sorumluluğuna dikkat çekmiştir. İlk Medeni Kanun, 17 Şubat 1926’da TBMM’de görüşülerek İsviçre Medeni Kanunu’n- dan iktibas edilmiştir. 743 sayılı İlk Türk Medeni Kanunu’nda aile kurumu etraflıca düzenlenmiştir. Fakat, Medeni Kanun’un kabulünden bugüne kadar geçen süre içinde toplumdaki gelişmeler ve değişmeler karşısında bazı hükümler zamanla eskimiş ve ihtiyaçlara cevap veremez hâle gelmiştir. Bu nedenle Medeni Kanun’un pek çok yerinde olduğu gibi aile hukuku alanında da bazı değişiklikler yapma zarureti ortaya çıkmıştır. 01.01.2001’de yürürlüğe girmiş olan ve çağın ihtiyaçlarına göre güncellenen yeni Medeni Kanun’da aile yapısı yasal olarak da tanımlanmıştır.

HATIRLATMA

“Medeni Kanun’da Kadın Hakları” etkinliği çerçevesinde hazırlamış olduğunuz raporları sınıfta sununuz.

  • Cevap: Sınıfça yapılması gereken bir etkinlik.

ETKİNLİK

• Şimdiye kadar öğrendiklerinizden ve sunmuş olduğunuz raporlardan hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

• Tablonun sonunda yer alan soruları tartışarak etkinliği tamamlayınız.

Türk Medeni Kanunu’nda Kadınların Temel Hakları

  • Cevap:

Toplumsal Haklar

Türk Medeni Kanunu’nun İlk Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:
Türk Medeni Kanunu’nun Son Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:

Siyasal Haklar

Türk Medeni Kanunu’nun İlk Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:
Türk Medeni Kanunu’nun Son Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:

Ekonomik Haklar

Türk Medeni Kanunu’nun İlk Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:
Türk Medeni Kanunu’nun Son Şeklinde Yer Alan Temel Haklar:

SORULAR

1. Cumhuriyet’in kuruluşundan başlayıp günümüze kadar süregelen yasal düzenlemelerin kadınların toplumsal hayatını nasıl etkilediğini karşılaştırınız.

  • Cevap: Çok daha hür bireyler haline gelmiş, çalışma, seçme, seçilme, tercih etme gibi hakların sahibi olmuşlardır. Kendi ayakları üzerinde durma, eğitim görme ve finansal özgürlüğe sahip olma gibi şanslar elde etmişlerdir.

2. Önümüzdeki 50 yıl içinde kadın hakları konusunda ne gibi değişiklikler olabileceğine dair tahminde bulununuz. Tahminlerinizi gerekçelendirerek savununuz.

  • Cevap: Sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan cinsiyet eşitliğinin tamamen sağlanacağını ve ‘erkek işi’ olarak görülen mesleklerin artık ortak bir meslek olacağını düşünüyorum.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 155 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!