Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189

Demokrasinin Tarihsel Serüveni ve Türleri

Demokrasinin tarihsel dönemlerde uygulanmış üç temel modelinin olduğu söylenebilir. Bunlar “doğrudan demokrasi”, “temsilî demokrasi” ve “katılımcı demokrasi”dir.

Doğrudan Demokrasi

Bir yönetim biçimi olarak demokrasi ilk olarak Eski Yunan’ın şehir devletlerinde uygulandı. Atina demokrasisi olarak da anılan Eski Yunan demokrasisi vatandaşlık hakkına sahip herkesin mecliste oy verme ve fikrini söyleme hakkına sahip olduğu bir demokrasi modeliydi. Halk (şehir-devlete mensup vatandaşlar) doğrudan yani herhangi bir temsilcinin aracılığı olmaksızın yönetim süreçlerine katılırdı. Fakat Eski Yunan’ın siyasal geleneklerine göre kadınlar, köleler ve ilgili şehir-devletinde doğmamış olanlar vatandaşlık haklarına sahip değillerdi. Bu bakımdan Eski Yunan demokrasi modeliyle günümüz demokrasileri arasında önemli bir fark söz konusudur.

Temsilî Demokrasi

Orta Çağ’da demokrasi uygulamaları nadirdir. Bu çağda İtalyan şehir devletlerinde ve İskandinav ülkelerinde olduğu gibi sınırlı katılım (yalnızca erkekler) ve belli ön koşullarla (vergi vermek gibi) demokrasi uygulamalarına rastlansa da Orta Çağ’ın geneline hâkim olan politik eğilim monarşi olmuştur. Belki bu çağ için demokrasi lehine saptanabilecek en önemli gelişme İngiltere’de kralın yetkilerini din adamları ve halk adına sınırlayan Magna Carta Libertatum’un (Büyük Sözleşme) ilan edilmesi sayılabilir.

Orta Çağ’dan 18. yüzyıla kadar imparatorlukların ve krallıkların uzun süren hâkimiyetinden sonra, modern zamanlarda, demokrasinin yıldızı siyasal tarihin gök kubbesinde tekrar parlamaya başladı. Modern zamanların siyasetini belirleyen ve belirlemeye devam eden temel olgu monarşilere, aristokrasilere, diktatörlüklere ve tek parti iktidarlarına karşı başlatılan demokrasi mücadeleleri oldu. 18 ve 19. yüzyıllarda bir dizi gelişme, demokrasinin hızla yükselen bir değer hâline gelmesini sağladı. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ve Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nin ilanı bir yönetim modeli olarak demokrasinin hızla bütün dünyaya yayılması yönünde büyük bir rol oynadı.

ANAHTAR BİLGİ

Kuvvetler Ayrılığı İlkesi

Modern demokratik devlet düzenlerinde, devletin yerine getirmesi gereken yasa yapma, uygulama ve uyuşmazlıkları çözme işlevlerinin her biri için farklı bir kurumun varlığı öngörülür. Yasama, yürütme ve yargı diye bilinen bu ayrım, Fransız düşünürü Montesquieu (Monteskiö, 1689-1755) tarafından öne sürülmüştür. İlkenin basit bir mantığı vardır: Her bir organ sadece kendi işlevini yerine getirmeli ve diğer organların işlevlerine karışmasına izin verilmemelidir. Böylece devletin yasama, yürütme ve yargı işlevlerini yerine getirirken kullandığı güçlerin bir tekelde toplanması önlenmiş olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 189 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!