Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

6. Asya, Pasifik-Çin-Japonya

a. Asya
Asya kıtası, son yıllarda yaşanan hızlı ekonomik ve sosyal değişim dolayısıyla yeni dengelerin kurulduğu bir stratejik alan hâline gelmiştir (Harita 6.10). Günümüzde enerji kaynaklarının paylaşımı, kullanımı ve dağıtımının uluslararası ilişkilerin temel konuları arasında yer aldığı düşünüldüğünde Afganistan ve Orta Asya gibi bölgelerin bu coğrafyanın geleceğini etkileyeceği öngörülmektedir.
SSCB’nin parçalanması güç dengelerinin değişmesi ve ekonomik alandaki yeni gelişmeler, Asya kıtasında etkili olmak isteyen devletler arasında rekabetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durum, kıtanın çözüm bekleyen sorunlarının uluslararası alanda gündeme gelmesine yol açmıştır.

Asya kıtasında yaşanan başlıca sorunlar, yoksulluk, su, çevre, terör, sınır anlaşmazlıkları, etnik ve dinî çatışmalar, kitle imha silahlarının yayılması ve kaçakçılık ile ilgilidir. Bu sorunlar, günümüzde bölgesel ve uluslararası alanda birtakım tartışmaları gündeme getirmektedir. Ayrıca kıta ülkelerinin genellikle az gelişmiş olması nedeniyle dış desteğe ihtiyaç duyması, küresel güçlerin bölgeye sık sık müdahale etmesine zemin hazırlamaktadır.
Asya kıtasında sorun yaşanan başlıca bölgeler ve sorunlar şunlardır:

> Hazar Denizi’nin Statüsü
Hazar’ın statüsü, kıyıdaş ülkeler tarafından “ulusal güvenlik” konusu olarak algılanmaktadır. Bu algılama, sorunun temelini oluşturmaktadır. Hazar’ın öneminin artmasının ve tartışmalı bir bölge olmasının başlıca sebebi, zengin petrol ve doğal gaz yataklarına sahip olmasıdır. Günümüzde Hazar’a kıyısı olan ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda farklı tezleri savunmaları, sorunun büyümesine ve ülkeler arası krizlere sebep olmaktadır.

Kıyısında bulunan ülkeler, Hazar’ın statüsü (göl, deniz) konusunda ikiye ayrılmıştır:
Uluslararası deniz hukukuna göre Hazar, göl statüsünde kabul edilirse kıyıdaş ülkeler petrolden eşit pay alacaktır. Hazar’ın deniz statüsünde olması durumunda ise kıyıdaş ülkeler, kendi kıyılarındaki petrolden yararlanabilecekler ve kıta sahanlığının ötesi uluslararası su sayılacağı için buradaki petroller de kıyıdaş ülkelerin ortak malı olacaktır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!