Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138

1968 Temmuz’unda başlayan “Toplumlararası Görüşmeler”, 1974 yılına kadar sürdü. Rumların niyeti, Türklere 1960 Anayasası’nda- ki hakları vermemek ve Türk toplumunu azınlık statüsünde tutmaktı. Buna karşılık Türkler, Kıbrıs Devleti’nin iki ayrı federe devletten oluşmasını savunuyordu.

1974 yılında Makarios’un Yunanistan’daki askerî cunta ile arası açıldı. Makarios’tan kurtulmak isteyen Yunan cuntası, Makarios karşıtı çalışmalar başlattı. 15 Temmuz 1974 tarihinde Rum Millî Muhafız Teşkilatına bağlı birlikler, Makarios’u düşürdü ve Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’ni ilan etti. EOKA üyelerinden Nikos Sampson devlet başkanlığına getirildi. Kıbrıs’ta

yapılan bu darbe, Ada’nın Yunanistan’a ilhakı demekti. Ada’daki anayasal düzen yıkılmış, askerî yönetim işbaşına gelmişti. Türkiye, bu sorunu Birleşmiş Milletlerin gündemine getirerek bütün diplomatik yolları denemesine rağmen bir sonuç alamadı. 20 Temmuz 1974 sabahında Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı “Barış Harekâtı” üç gün içinde amacına ulaştı. Bütün dünyada büyük heyecan uyandıran Kıbrıs Barış Harekâtı, 23 Temmuz 1974’te Türkiye’nin ateşkes ilan etmesiyle son buldu (Görsel 7.29, 7.30).

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Sorunu’nun çözümü için görüşmelerin yeniden başlamasını istiyordu. Bu nedenle Türkiye, İngiltere ve Yunanistan 25 Temmuz 1974 ve 14 Ağustos 1974 tarihlerinde Cenevre’de iki kez bir araya geldi. Ancak konferanslardan olumlu bir sonuç elde edilemedi.

Öte yandan Ada’daki Türklere saldırılar devam ediyordu. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri, 14 Ağustos 1974’te İkinci Kıbrıs Harekâtı’na başladı. İki gün içinde Türk kuvvetleri, Ada’nın %38’ini, bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sınırlarını oluşturan toprakları ele geçirdi. Barış Harekâtı’nın ardından Ada fiilen ikiye bölündü. Türkler, 13 Şubat 1975’te, Rauf Denktaş liderliğinde “Kuzey Kıbrıs Türk Federe Devleti”ni kurdu.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemli sonuçlarından bazıları şunlardır:
• Birinci Barış Harekâtı ile Yunanistan’daki askerî cunta istifa etti. Sivil bir hükümet kuruldu.
• Kıbrıs’ta yönetim değişti. Bir darbe ile başa geçen Nikos Sampson çekilerek yerini Klerides’e bıraktı.
• ENOSİS önlenmiş oldu.
• Yunanistan, NATO’nun askerî kanadından çekildi.
• Yunan lobisinin çabaları sonucu ABD, 1975’te Türkiye’ye karşı silah ambargosu başlattı.
• Ada’da yaşayan Türkler, 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC’yi kurdu.
• Kıbrıs’ta iki eşit toplum, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış oldu.
• Barış Harekâtı’ndan bu yana Kıbrıs’ta huzur bozucu ciddi hiçbir olay yaşanmadı.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!