Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145

Türk vatandaşlarına yönelik ilk Ermeni saldırılan, 1973 yılında başlamıştır. ASALA, ilk terör eylemini 22 Ekim 1975’te, Viyana’da Türkiye’nin Avusturya Büyükelçisi Daniş Tunalıgil’in şehit edilmesi ile gerçekleştirmiştir. Ermeni terörü sonucunda 1985 yılına kadar geçen sürede kırktan fazla Türk diplomat ve temsilci katledilmiştir.

ASALA’nın, 15 Temmuz 1983’te Orly (Paris) Havalimanı’nda gerçekleştirdiği katliamda yalnız Türk değil, diğer ülke vatandaşlarını da katletmesi, örgütün hem kendi içinde bölünme sürecini başlatmış hem de Batılı devletler gözündeki sempatisini kaybetmesine neden olmuştur. Bu tarihten sonra yok olma sürecine giren ASALA terörü, 1980’lerin ortalarında etkisini yitirip sona ermiştir.

5. Türkiye-Bulgaristan İlişkileri
1980-1990 döneminde Türk dış politikasını meşgul eden önemli konulardan biri, Bulgar Hükûmeti’nin 1984’ten itibaren Türk azınlık üzerinde uyguladığı asimilasyon politikaları olmuştur. Bulgaristan’daki gelişmeler üzerine Türkiye, Şubat 1985’te Bulgar Hükûmeti’ne verdiği bir nota ile uygulanan asimilasyon politikalarına tepki göstermiş ve Bulgaristan’daki Türkleri kabul etmeye hazır olduğunu bildirmiştir. Bunun üzerine Bulgaristan’dan yoğun bir Türk göçü gerçekleşmiştir (Görsel 7.38, 7.39). 1989’da Bul-garistan’da meydana gelen rejim değişikliği ile Türklere uygulanan baskı politikaları son bulmuştur.

6. Türkiye-Yunanistan İlişkileri
1980 yılında Yunanistan’ın NATO’ya dönüşü konusunda Türkiye’nin vetosunu geri çekmesi, ilişkilerin düzelmesi için yeterli olmamıştır. 1981’de Yunanistan’da iktidara gelen PASOK, Türkiye’ye karşı sert bir politika izlemeye başlamıştır. 12 Eylül müdahalesinin etkisiyle Avrupa Konseyinde Türkiye aleyhine gelişen havayı da kullanan Yunanistan, Türkiye’yi zor durumda bırakmaya çalışmıştır. Bu dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs başta olmak üzere, kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması ve FIR Hattı sorunları devam etmiştir. Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine baskılarının artması nedeniyle, iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyen bir konu daha ortaya çıkmıştır. 1980 sonrası dönemde, Türk-Yunan ilişkilerinin bozulmasına paralel olarak Kıbrıs Sorunu da derinleşmiştir. 1979’da Birleşmiş Milletler gözetiminde başlayan toplumlar arası görüşmelerde de tarafların uzlaşması mümkün olmamıştır. Türkiye’de 12 Eylül 1980’de askerî müdahalenin gerçekleşmesi ve Yunanistan’da PASOK’un yönetime gelmesi, görüşmelerin aksamasına yol açmıştır. Yunanistan’ın Kıbrıs Sorunu’nu uluslararası platforma taşıma çabaları artınca, Kıbrıs Türk Yönetimi, 15 Kasım 1983 tarihinde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” adı altında bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkiye, KKTC’yi tanıdığını hemen açıklarken ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bağımsızlık ilanını tanımamıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!