? 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım Testi 4 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4  Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdakilerin hangisinde belirtilen konu, diğerlerinem göre en az sınırlandırılmıştır?

A) Tiyatro

B) Romanda karakter

C) Müzik notaları

D) Heykel

E) Sanat

 

Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak

Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak

Sular sarardı yüzün perde perde ağarmakta

Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

2) Bu anlatımın asıl amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kanıları değiştirmek

B) Bilgi vermek

C) Sezdirmek

D) Olay içinde yaşatmak

E) Düşünmeye zorlamak

 

3) Aşağıda boş bırakılan yerlerden hangisine ayraç içindeki kavram getirilemez?

A) Sanatçının kendi ifade tarzına, duyuş, düşünüşteki farklılığına – – – – denir. ( üslup )

B) İletişimin gerçekleştiği ortama – – – – denir. ( bağlam )

C) Konuşmada veya bir eserde ele alınan düşünceye – – – – denir. ( konu )

D) Alıcının iletiyi algılayarak verdiği cevaba – – – – denir. ( kanal )

E) Öğretici veya edebî bir eserde işlenen düşünce veya görüşe – – – – denir.( tema )

 

4) Aşağıdakilerden hangisi üslupla ilgili bir yargı içermektedir?

A) Serbest ölçü denen, sesi hiçbir zaman bir yana itmeyen, yeni ölçüyü anlamsal içerikle yansıtacak

esnekliğe kavuşturmuştur şair.

B) Bu romanı okuyunca toplumların, ileriyi gördükleri ölçüde geçmişi de irdelemeleri gerektiğine daha derinden inandım.

C) Gerek hikâyelerinde gerek oyunlarında kendi yaşantısından izler var.

D) Cevdet Kudret, roman boyunca sınıf arkadaşlarının duyarsızlıklarıyla yüz yüze geliyor.

E) Şairin son kitabı, büyük bir medeniyet mirasından izler taşıyan konulara yer veriyor.

 

 

(I) Severim hayvanları, hepsini sevmeye, onların da

bencileyin tabiatın bir parçası olduklarını sezdirmeye

çalışırım. (II) Hayvanları yemekten kaçınanlara bir türlü

hak veremiyorum. (III) Bir kuzuya bakarken “Bunu öldürmeye

nasıl da kıyıyoruz.” dediğim olur. (IV) Düşüncem

ise beni tabiatın yasalarına uymaya götürür.

(V) Bazı hayvanların yaşayabilmek için birbirlerini yediklerini

görüyoruz.

5) Numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatıcının duygularına yer verilmemiştir?

A) I.        B) II.          C) III.           D) IV.            E) V.

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğrudan anlatım  vardır?

A) Uygarlık konulu bir konferans verdiğini belirtti.

B) Yabancı dille eğitim yaratıcı düşünceyi engelliyor, dedi.

C) Çocuk dergiciliği alanında çalışmalar yaptığını söyledi.

D) Son yıllarda roman üzerine hatırı sayılır tartışmalar olmuş.

E) Koşullar ne olursa olsun, şairlerimizin çocuk şiiri yazmaları gerektiğine inanıyormuş.

 

(I) “Apartman“, olay üzerine kurulu bir süreç hikâyesidir.

(II) Kısa, yoğun, ayrıntılardan arındırılmış, soğukkanlı

bir anlatımla dramatik gerilim canlı tutulmuştur.

(III) Öykü, ezen-ezilen karşıtlığı ve çatışması üzerine

kurulmuştur. (IV) Sabahattin Ali, işçiyle birlikte işvereni

de metne başarıyla katmıştır. (V) Yer yer işçinin psikolojisine

de yer vererek konunun okuyucu üzerindeki

etkisini artırmıştır.

7) Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde nesnellik söz konusudur?

A) I. ve II.

B) I. ve III.

C) II. ve IV.

D) III. ve V.

E) IV. ve V.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatım özelliği bulunmamaktadır?

A) Göklerdeki binlerce yıldızdan daha parlak olduğunu söylemiş senin.

B) Roman yazmanın hem gençler hem yetişkinler için zor olduğunu vurguladı.

C) Milyonlarca insanın kendi dillerinde bu kitabı okuyabileceklerini dile getirdi.

D) Bu yapıt, insanın toprağından ayrılmasının zorluklarını gözler önüne seriyor.

E) Yazar, gençlerle olan sohbetinde duygulu anlar yaşadığını söyledi.

 

 

(I) Oğlumla aramızda otuz iki yıllık yaş farkı var.

(II) Oğlumun yetiştiği koşullarla benim yetiştiğim koşullar

saymakla bitmeyecek kadar farklı. (III) Günümüz

teknolojisinin ulaştığı inanılmaz boyut, insanlığı yeni bir

çağa taşıdı. (IV) Günümüzün dünyasında konuşulanlar

bize ters gelebilir. (V) Bugünün gençliği dünyayı bizden

çok farklı algılıyor.

9) Numaralanmış cümlelerin hangisi, kişisel görüş içermemektedir?

A)I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.

 

Çizgi filmlerde çalışan seslendirme sanatçılarının işi,

ekibin öteki elemanlarının yaptıkları işler kadar yaratıcılık

ister. Homurdanmaktan tutun, kahkaha atmaya

kadar pek çok farklı sesi çıkarmanın yanında, seslendirilen

kahramanın kişiliğine uygun ses tonu da önem

taşır.

10) Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Seslendirme sanatçılarının özellikleri

B) Çizgi filmlerin yapılmasının zorluğu

C) Seslendirme işinin güçlüğü

D) Çizgi filmlerin çocuklar için önemi

E) Çizgi film kahramanlarını canlandırmanın zevki

 

Hayatı anlatmayan roman yoktur. Kurgu da, şiirsel

söylem de bir hayatı yaşamanın çağrışımlarıyla oluşur.

İnsan varlığının ürünü olan hiçbir şey hayatın dışında

kalamaz. Flaubert’in, romandaki kadın kahramanın kim

olduğunu soranlara, “Mademe Bovary benim!” dediğini

unutmamalıyız.

11) Bu parçanın genelinde söz edilen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünyaca ünlü romanların ilgi çektiği

B) Konunun, romanın değerini belirlediği

C) Her romanın yaşamdan izler taşıdığı

D) Kurmaca metinlerin daha çok okuyucu bulduğu

E) İnsanı merkeze alan romanların çok olduğu

 

 

Kelebekler bozulmamış doğanın, temiz çevrenin göstergelerinden

biridir. Son yıllarda sadece Türkiye’de

değil, dünyanın her yerinde kelebekler, soylarının tükenmesi

tehlikesiyle karşı karşıya. Öteki canlılara oranla

çok daha narin yapıları olduğu için doğal dengenin

bozulmasından en fazla onlar etkileniyor. Doğal yaşam

alanlarının daralması, sayılarının azalmasına neden

oluyor.

12) Bu parçaya göre kelebeklerin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarının asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sayılarının gün geçtikçe azalması

B) Yaşam alanlarının yok edilmesi

C) Hassas bir yapıya sahip olmaları

D) Yapılaşmanın aşırı artması

E) Çevrenin doğal düzeninin bozulması

Test 4   1. E    2. C    3. D    4. A    5. E    6. B    7. B    8. D     9. A    10. C    11. C    12. E



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir