21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 8  Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdakilerin hangisinde bağlaşıklığa uyulmamıştır?

A) Arkadaşlığımızın bozulmasına sizin de katkınız oldu.

B) Evin derlenip toparlanması için el birliğiyle çalıştık.

C) Onca çalışmama karşılık yine başarılı olamadım.

D) Basın mensuplarına gelecek senenin takım kadrosunu anımsattı.

E) Öyküleri çok uzun, fakat anlaşılır değildi.

 

2) Aşağıdakilerin hangisinde alışılmamış bağdaştırma vardır?

A) Güller gördüm kırlarda, kelebekler gördüm.

B) Seni neden sevdiğimi, nasıl sevdiğimi bilmiyorsun.

C) An gelir paldır küldür yıkılır bulutlar.

D) Benim doğduğum köylerde ceviz ağaçları yoktu.

E) Hayatta ben en çok babamı sevdim.

 

Bu kitapta bir araya getirdiğim yazıları gözden geçirirken

böyle bir yazın ortamında kendi konumumu belirleme

gereksinimine ihtiyaç duyuyorum.

3) Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Yanlış anlamda sözcük kullanılmasından

B) Özne-yüklem uyuşmazlığından

C) Nesne eksikliğinden

D) Gereksiz sözcük kullanılmasından

E) Tümleç eksikliğinden

 

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğunun nedeni ötekilerden farklıdır?

A) Tek başına elli kilo ağırlıktaki çuvalı çatıya çıkardı.

B) Uzungöl’de tahtadan yapılmış ahşap evler doğayla bütünleşmiş.

C) Senin kısa sürede takımın yıldızı olacağını önceden tahmin etmiştim.

D) Son yıllarda doktorluk mesleğine ilgi artıyor.

E) Hiç kimse uyumuyor, sokaktakileri izliyordu.

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dağlara kar yağmış, yine güneş bulutların arkasına saklanmış düşlerimiz gibi.

B) Ruhu küçük insanlar, başkalarını da daraltmak, azaltmak ister.

C) Şirketin cazip teklifini kabul edince hayatı değişti.

D) Eskiden ramazanda iftar çadırları kurulurmuş burada.

E) Bütün gözlerin onlara çevrildiği genç çift, salona heyecanla girdiler.

 

 

İnsanları başarılarından dolayı seviyor veya kendilerine

yakışan karakter özellikleri bulduğumuz için dostluk

kuruyoruz.

6) Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Çatı uyuşmazlığı – Nesne eksikliği

B) Özne eksikliği – Ek eylem eksikliği

C) Dolaylı tümleç eksikliği – Edat tümleci eksikliği

D) Özne-yüklem uyumsuzluğu – Tamlayan eksikliği

E) Tamlama yanlışlığı – Dolaylı tümleç eksikliği

 

—-. İşte, herkesin başaramadığı bu. Yaşadıklarımızı

kendimizin kılmanın ilk koşulu, bir bilinç aşamasına

ermek, onu kurgulamakla bir üslup oluşturmaktır.

İnsanın, kendini insan olarak var etmesi, yalnızca onun

düşünsel gelişim aşamalarını göstermez, savaşımlarının

tarihi de olur.

7) Bu parçanın başına bağlama uygun olarak aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Yaşantı denen anlatılarda çocukluk döneminin büyülü aynası unutulmamalı

B) Önemli olan, yaşadıklarımızı kendimizin kılmak

C) Başarılar, yıkılmışlıklar iplik iplik yaşamımızın yumağını sarar

D) İnsan, yaşamının her aşamasında kişiliğine bir yapıtaşı yerleştirilmelidir

E) Zor koşullarda bile mücadeleyi bırakmamak gerekir

 

(I) Kitabın insan yaşamındaki yeri elbette tartışılamayacak

kadar önemli. (II) Kitaplar, yüzyıllar boyunca insanlığın

kültür ve bilimsel birikimin taşıyıcısı olmuştur.

(III) Kitaplar, her an ve her yerde bizimle olmaya devam

edecektir. (IV) Yaşamı bizler için daha anlamlı

kılacaktır kitaplar. (V) Kitaplar sayesinde başka dünyalara

uzun yolculuklar yapacağız.

8) Numaralanmış cümlelerin hangisinde bağlaşıklıktan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)I.        B) II.            C) III.          D) IV.            E) V.

 

9) Aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcük gruplarının hangisi alışılmış bir bağdaştırmaya örnektir?

A) Ah karpuzun içindeki kesmece delikanlım İstanbul

B) Arkasında yalnızlığın hınzır uğultusu

C) Yasemin kokulu saatlerdir sensizlik

D) Şişesi is bağlamış bir lambanın ışığı

E) Yüzüklerinde altın parmaklar takılıymış

 

 

—-. Birikme, özleşme, bizim kişiliğimiz demektir; onun

için iç sesliğinde geçen bir oluştur. Çevrenin bize sunduklarına

ne kadar muhtaç olursak olalım, hayat içinde

başımızdan neler geçerse geçsin, ben insanın ancak

yalnızlığında geçenlere değer veririm. Ne olursa sessizliğimizde

olur bizim.

10) Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Kişiliğin biraz da yalnızlık demek olduğu unutulmamalı

B) İnsanoğlu yalnızlık karşısında çaresizdir

C) Kalabalıklar içinde yok olmak insanın doğasında var bence

D) Biz kendi değerlerimizle bir birey olabiliriz

E) Her varlığın yok olacağını düşünmek beni de tedirgin ediyor

 

Ellerim takılırken rüzgârların saçına

I

Asıldı arabamız bir dağın yamacına

II

Ağır ağır önümden geçti bir deve kervanı

III

Bir kenarda göründü beldenin viran hanı

IV

Bir noktada birleşmiş vatanın dört bucağı

V

Gurbet çeken gönüller kuşatmıştı ocağı

11) Yukarıdaki dizelerde geçen altı çizili kelime gruplarından hangisi alışılmamış bağdaştırmaya örnektir?

A)I.         B) II.          C) III.        D) IV.       E) V.

 

12)Düşmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Törenlerdeki açış konuşmasını yapmak bana düşer.”

cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Yaşlı çınar ağacının gölgesi evimizin balkonuna düşüyordu.

B) Haber üzerine herkes birden sokağa düştü.

C) Çocuğun ateşi, aldığı ilaçlar sayesinde sabaha doğru düştü.

D) Şirket sahibine de tanıtım işlerini yapmak düşüyor.

E) Tünelin girişine gelince arabaların hızı düştü.

Test 8  1. E   2.C   3. D   4. E   5. E    6. C   7. B    8. B    9. D   10. A   11. A   12. D


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir