Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101

Hayvanlarda su miktarının dengede tutulması yaşamsal faaliyetlerin düzenlenmesinde önemlidir. Hayvanlar, su gereksinimini içme yoluyla ya da besinlerdeki sudan sağlar (Görsel 3.21).

Toprak ve Mineraller: Toprağın yapısında organik ve inorganik maddeler bulunur. Topraktaki organik maddelerin kaynağı çürümüş bitki ve hayvan kalıntılarıdır; inorganik maddeler, su ve çeşitli minerallerdir. Birçok canlıya yaşama ortamı oluşturan toprak, katmanlı bir yapıya sahiptir (Görsel 3.22). Toprağın en verimli katmanı yüzeye yakın olan yaklaşık 20 cm’lik kısmıdır. Toprağın özellikleri, taşıdığı maddelerin yoğunluğuna göre değişir. Bu maddelerin yoğunluğu toprak tiplerini belirler. Örneğin humuslu toprak tipi, organik madde bakımından çok zengindir. Toprağın üzerinde yetişen bitki örtüsü ve o alanda yaşayan hayvanlar toprağın özelliğine göre dağılım gösterir.

Topraktaki mineraller, bitkiler tarafından suda çözünmüş olarak alınır ve o bölgede yetişen bitki türlerini etkiler. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, çinko, bakır, molibden ve mangan toprakta bulunan minerallerden bazılarıdır. Hayvanlar, mineral ihtiyacını genellikle bitkilerden ya da diğer hayvanlardan karşılar.

Ortamın pH Değeri: Ortamın pH değeri, canlıların yaşamsal faaliyetlerini etkiler. Her canlının yaşamını sürdürdüğü uygun bir pH değeri vardır. Karasal ve sucul ekosistemlerde bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları, gübreler, asit yağmurları, kimyasal atıklar, çöp ve kanalizasyon atıkları pH değişikliklerine neden olur. Toprağın pH değerinin değişmesi, bitkileri ve bunlarla beslenen diğer canlıları da etkiler. Sucul ortamdaki pH değişiminden algler, planktonlar, balıklar, su bitkileri gibi canlılar etkilenir.

Sıra Sizde

Toprağın pH değerinin değişmesinin, bitkilere ve bunlarla beslenen diğer canlılara olan etkilerini bir örnek üzerinden araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Toprağın pH değeri bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir faktördür. Toprağın pH değeri bitkilerin mineral besin maddelerini alabilme kabiliyetlerini etkileyebilir. Ayrıca pH değeri değişikliği topraktaki mikroorganizmaların aktivitesini ve çeşitliliğini değiştirerek diğer canlılara olan etkisini arttırabilir.

Örneğin, çok düşük pH seviyelerinde bazı bitkilerin büyümesi engellenebilir. Aynı şekilde, bazı bitkiler de yüksek pH seviyelerinde büyüme zorluğu yaşarlar. Bu nedenle, bitkilerin ihtiyaç duydukları pH değerine uygun topraklarda yetiştirilmeleri gerekir.

Toprağın pH değerindeki değişiklikler ayrıca toprakta yaşayan diğer canlıların yaşamını da etkileyebilir. Bazı mikroorganizmaların faaliyetleri, özellikle bazı bakteri ve mantar türleri, belirli bir pH aralığında daha verimli hale gelir. Bu nedenle, toprak pH’sı değiştiğinde, bu mikroorganizmaların aktiviteleri de değişebilir. Bu değişiklikler, toprağın besin döngüsünü etkileyebilir ve bitkilerin büyümesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Sonuç olarak, toprağın pH değeri bitkilerin büyümesi ve gelişmesi ile diğer canlıların hayatını doğrudan etkiler. Bu nedenle, toprağın pH değerinin korunması ve uygun şekilde ayarlanması önemlidir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!