Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134

Bunları Biliyor musunuz?

Ayı köpekleri [Amphicyon major (amfikyon major)], Anadolu’da yirmi dört-yirmi beş milyon yıl öncesinde (Miyosen Jeolojik Devrinde) yaşamış memeli bir hayvandır. Miyosen Devri’nin ortamı, büyük yapılı memeli hayvanların yaşamasına uygundur. Ayı köpekleri; baş kısmı ayıya, vücudu köpeğe benzediği için bu şekilde adlandırılır. Bu köpekler, Miyosen Devri’nde Kuzey Amerika, Afrika, Avrupa ve Anadolu’da yaşamıştır. Anadolu’daki ayı köpeğinin Manisa Paşalar köyü ve Yozgat’ın Çandır ilçesi civarında yaşadığı fosil kayıtlarından anlaşılmıştır.

Biyolojik kaynakların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan doğadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması biyokaçakçılık olarak adlandırılır. Ülkemizdeki biyolojik çeşitlilik ve endemik türler biyokaçakçılığın tehdidi altındadır. Biyokaçakçılık bitki ve hayvan koleksiyonları oluşturmak veya gen kaynaklarını ele geçirmek amacıyla yapılır. Tüm bunlardan ticari çıkar sağlamak isteyenler, tür çeşitliliği ve genetik çeşitlilik açısından zengin olan ülkemiz ekosistemlerindeki doğal dengeleri bozar. Ülkemizde biyoka- çakçılıkla çok çeşitli omurgalı ve omurgasız hayvan türleri ile bitki ve bitki soğanları, mantar çeşitleri yurt dışına kaçırılmaktadır. En çok kelebek ve orkide türleri biyokaçakçılığa maruz kalmaktadır (Görsel 3.67 ve 3.68).

Sıra Sizde

• Biyokaçakçılığı önlemek amacıyla ülkemizde hangi önlemler alınmıştır? Başka hangi yöntemlerle biyokaçakçılık engellenebilir?

  • Cevap:

Yasal düzenlemeler: Türkiye, biyolojik çeşitlilik konusunda birçok yasa ve yönetmelik çıkarmıştır. Bu yasal düzenlemelerle biyokaçakçılık yapanlara ciddi cezalar verilmekte ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanmaktadır.

Gümrük denetimleri: Türkiye’deki havaalanları, limanlar ve sınır kapılarında gümrük denetimleri sıkı bir şekilde yapılır. Bu denetimlerle biyokaçakçılık yapılmasının önüne geçilmeye çalışılır.

Eğitim faaliyetleri: Ülkemizde biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık konularında eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetlerle insanların biyolojik çeşitliliğe olan farkındalığı artırılmaktadır.

• Biyokaçakçılığın önlenmesi, biyoçeşitliliğin de korunması demektir. Biyoçeşitliliğin korunması amacıyla başka neler yapılabilir? Konuyla ilgili bir araştırma yapıp çözüm önerileri üretiniz ve önerilerinizi sınıfça tartışınız.

  • Cevap:

Korunan alanların genişletilmesi ve daha fazla alanın koruma altına alınması

Tarım ve ormancılık faaliyetlerinde biyolojik çeşitliliğin korunması için uygun politikaların belirlenmesi ve uygulanması

Biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik kampanyaların düzenlenmesi ve insanların farkındalığının artırılması

Biyolojik çeşitliliğin korunması için özel alanların belirlenmesi ve bu alanların yönetimine ilişkin çalışmaların yapılması

Biyoçeşitlilik üzerine araştırmaların artırılması ve sonuçlarının politika yapıcılarla paylaşılması

Biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik yerel topluluklarla işbirliği yapılması ve onların katılımının sağlanması

• Türkiye’de bulunan mikro gen merkezleri hangi amaçlarla ve hangi bölgelerde kurulmuştur? Araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Mikro gen merkezleri, bitki genetik kaynaklarının korunması, tohum stoklarının oluşturulması, bitki genetiği araştırmaları, bitki ıslahı çalışmaları ve türlerin restorasyonu gibi konularda çalışan ve bitki genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için önemli bir rol oynayan merkezlerdir. Türkiye’de 23 adet mikro gen merkezi bulunmaktadır.

Bu merkezlerin çoğu, Türkiye’nin bitki çeşitliliğinin yoğun olduğu bölgelerde kurulmuştur. Örneğin, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde mikro gen merkezleri bulunmaktadır. Bu bölgelerde doğal ortamlarında yetişen endemik bitki türlerinin korunması, türlerin genetik kaynaklarının saklanması, tohum stoklarının oluşturulması, türlerin ıslahı ve restorasyonu gibi konularda çalışmalar yapılır.

Mikro gen merkezlerinin kurulması, ülkemizdeki biyoçeşitliliğin korunmasına ve sürdürülebilir kullanımına katkı sağlamaktadır. Bu merkezlerde yapılan çalışmalar, endemik bitki türlerinin yok olmasını önlemeye, bitki genetik kaynaklarının korunmasına ve bitki ıslahı çalışmalarının yapılmasına olanak tanımaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!