Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 49 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

11. Canlılarda görülen çeşitli rejenerasyon örneklerinden
I. Kertenkelenin kopan kuyruğunun yerine yeni bir kuyruğun gelişmesi
II. Denizyıldızının kopan kolundan yeni bir denizyıldızınm gelişmesi
III. Planaryanın arka kısmından kopan bir parçadan yeni bir planaryanın gelişmesi
IV. Kırılan bir kol kemiğinin kendini onarması
hangileri aynı çeşit rejenerasyona örnektir?

A) I ve II
B) II ve III
C) I ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

12. Bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı yalnızca belirli bir bölgede yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türlerine endemik bitki denir. Örneğin sevgi çiçeği, peygamber çiçeği ya da yanardöner çiçeği gibi isimlerle anılan Cen- taurea tchihatcheffii (Sentaurea çiaçefi) dünyada sadece Ankara Gölbaşı’ndaki Mogan Gölü çevresinde yetişen endemik bir bitki türüdür (Görsel 1.75). Bu bitkinin somatik (vücut) hücrelerindeki kromozom sayısı 20’dir. Aynı sevgi çiçeği hücrelerindeki DNA miktarının 24.10-16 mg olduğu kabul edilirse polen ana hücrelerinde mayoz sırasında oluşan tetrat sayısı (I), mayoz sonunda oluşan hücrelerin DNA miktarı (II) ve oluşan hücrelerin kromozom sayısı (III) ne olmalıdır?

  • Cevap: C

B) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevaplarını boş bırakılan alana yazınız.

13. Mitoz ile mayozun birbirine benzeyen en temel beş özelliği nedir?

  • Cevap: Mitoz bölünmede ve mayoz bölünmede; hücre sayısı artar, kardeş kromatitler görülür. Çekirdek zarı parçalanır ve çekirdekçik kaybolur. Sonra tekrar oluşur ve iğ iplikleri görülür ve belli sıradaki evrelerden oluşur.

14. DNA, kromatin iplikler ve kromozom arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Hücre çekirdeğinde bulunan kalıtım maddesi DNA’dır. DNA molekülü hücre bölünme aşamasında değilken dağınık bir yapıya sahiptir. Bu yapıya kromatin iplik denir. Eşlenmeden sonra kromatin iplikler yoğunlaşarak, kısalıp kalınlaşır ve kromozoma dönüşür.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!