Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 67 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67

Örnek

Kırmızı çiçekli akşamsefası ile beyaz çiçekli akşamsefasının çaprazlanmasından meydana gelen F2 dölü ile ilgili
I. Çaprazlama sonucu üç çeşit genotip meydana gelir.
II. Kırmızı çiçekli akşamsefasının çiçek geni bakımından tek çeşit gamet oluşturur.
III. Çaprazlama sonucunda fenotip oranı 1:2:1 olur. ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

Çözüm

Cevap E seçeneğidir. Akşamsefası bitkisinde kırmızı ve beyaz çiçek geni birbirine eksik baskındır. Bu sebeple F2 dölünde üç çeşit genotip olur, fenotip oranı ise 1:2:1’dir. Kırmızı çiçekli akşamsefasında çiçek geni bakımından tek çeşit gameti oluşur.

Çok Alettik

Klasik Mendel genetiğinde bir genin aktarımından iki alel sorumludur (S ve s gibi). Fakat bazı özelliklerin belirlenmesinde tür içinde ikiden fazla alel çeşidi etkili olabilir. Örneğin insan kan gruplarının ortaya çıkmasından üç farklı alel (A, B ve O) sorumludur. Alyuvar zarında bulunan antijene göre A antijeni taşıyan bir birey, A kan grubu; B antijeni taşıyan birey, B grubu; hem A antijeni hem de B antijeni taşıyan birey, AB kan grubuna sahiptir. Ancak hiç antijen taşımayan bireyler, O kan grubuna sahip olur.

Kan gruplarının çeşitlerine göre plazmada antijen uyarısına cevap veren proteinler vardır. Bu proteinlere antikor denir. A kan grubuna sahip bir bireyin kan plazmasında anti-B, B kan grubuna sahip bir bireyin kan plazmasında anti-A vardır. Diğer yandan O kan grubundan olan bir bireyin kan plazmasında hem anti-A hem de anti-B bulunur. Ancak AB kan grubundan olan bireylerin kan plazmasında bu antijenlere karşı antikor bulunmaz. A, B ve O alelleri kendi aralarında değerlendirildiğinde “A ve B” alelleri “O” aleli üzerinde dominant etkiye sahiptir. A ve B alelleri arasında dominantlık olmayıp bunlar birbirine eş baskındır. “O” aleli, homozi- got resesif durumda olduğu zaman özelliğini ortaya çıkararak bireylerin “O” kan grubuna sahip olmasına neden olur. (Tablo 2.7).

Kan gruplarının kalıtımında A, B ve O sisteminin yanı sıra Rh faktörü de bulunmaktadır. Rh ilk defa Rhe- sus (Resuz) cinsi maymunların alyuvarında rastlanılmış bir proteindir. İnsan alyuvarlarında da bulunan bu protein baskın bir alelin (R) etkisiyle oluşmaktadır. Bu proteinleri bulunduran bireyler, tipinde olup homozigot “RR” Tablo 2.8: Rh Faktörü nün Kalıtımı ve heterozigot “Rr” genotipe sahip olabilir. Bu proteini bulundurmayan bireyler ise Rh” (Rh negatif) fenotipin- de olup “rr” genotipindedir. İnsanların Rh faktörü bakımından sahip olabilecekleri fenotip ve genotipler Tablo 2.8’de verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!