Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 137 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Görsel 3.14’te görüldüğü gibi salıncak önce bir yönde, sonra bu yönün zıttı yönünde hareket etmektedir. Salıncağın en tepe noktadan salınmaya başlayıp karşı tarafa gidip tekrar başladığı yere gelmesine bir salınım denir. İşte salıncağın bir saniyede yaptığı salınım sayısına frekans denir. Frekansı büyük olan salıncak daha hızlı salınır. Salıncağın denge noktasından itibaren bir yönde ulaşabildiği en büyük uzaklığa da genlik denir. Her titreşim bir dalga oluşturur. Dolayısıyla bir cismin titreşim sayısı artarsa oluşan dalga sayısı da o oranda artar. İpte oluşturduğunuz bir dalgada her saniyede bir noktadan geçen tepe veya çukurların sayısını sayarak bir dalganın frekansını bulabilirsiniz (Görsel 3.15). Benzer şekilde sarmal bir yayı sıkıştırıp bıraktığınızda oluşan dalgadaki frekans her saniyede bir noktadan geçen sıkışma veya seyrekleşme bölgelerinin sayısıdır. Frekans, hertz (Hz) cinsinden ifade edilir. Bu birim, dalgalar konusundaki çalışmalarından dolayı Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz’i (Henrik Rudolf Hertz) onurlandırmak için verilmiştir.

Bir dalganın frekansı her zaman onu oluşturan kaynağın titreşim hızına eşittir. Yani kaynak titreştiği sayıda dalga oluşturur. Halatı 1 saniye içinde yukarı, aşağı ve tekrar yukarı hareket ettirirseniz oluşturduğunuz dalganın frekansı 1 Hz’dir. Halatı 1 saniyede beş kez yukarı, aşağı ve tekrar yukarı hareket ettirirseniz oluşan dalganın frekansı 5 Hz’dir. Frekans, dalgayı oluşturan kaynağa bağlıdır ve “f” ile gösterilir Yüksek frekanslar kilohertz (kHz) olarak ölçülür. Daha da yüksek frekanslar da megahertz (MHz) cinsinden ölçülür. 1 Hz’lik bir frekans, 1 saniyede 1 dalga boyunun geçtiğini anlatır. SI birim sisteminde 1 Hz, 1/s’ye eşittir.

Dalga Boyu Frekans ile İlgilidir

Bir dalga boyunun bir noktadan tam olarak geçmesi için geçen sürenin uzunluğuna periyot denir. Bir dalganın frekansı arttıkça periyodu azalır. Periyot “T” ile gösterilir ve birimi saniyedir (s). Periyot ile frekans arasında ters orantı vardır. Bu ilişki aşağıdaki bağıntı ile ifade edilir. Bir ip ile dalga oluşturduğunuzu düşününüz. İpi yukarı aşağı daha hızlı hareket ettirirseniz dalganın frekansını artırırsınız. İpi daha hızlı yukarı aşağı hareket ettirmek dalga boyunu kısaltır. Bu ilişki her zaman doğrudur, frekans arttıkça dalga boyu azalır.

Heinrich Rudolf Hertz (1857-1894)

Almanya’nın Hamburg şehrinde doğmuştur. 28 yaşındayken Karls- ruhe (Kalshuğa) Üniversitesine fizik profesörü olarak atanmıştır. Radyo dalgalarının varlığını kanıtlayabilen, laboratuvar ortamında ilk defa top- layabilen ve gözlemleyebilen kişi unvanını taşımaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!