10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 182 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Deprem Nasıl Oluşur?
Bir göle çakıl taşı attığınızda su dalgalarının, taşın suya değdiği noktadan başlayan dairesel dalgalar şeklinde dışarı doğru ve bütün yönlerde yayıldığını biliyorsunuz. Dalgalar, taşın suya değdiği noktada belirginken bu noktadan uzaklaştıkça giderek sönükleşir ve bir süre sonra kaybolur. Benzer şekilde yer kabuğu içindeki kırılmalar sebebiyle ani olarak ortaya çıkan titreşimler, dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları sarsar ve yeryüzüne ulaşır. Bu olaya deprem denir. Şiddetli bir deprem sırasında yeryüzünde oluşan dalgalar tıpkı suda oluşan dalgalardaki gibi tepe ve çukur noktalara sahiptir. Deprem sırasında yerin hareketi ile binalar, ağaçlar, elektrik direkleri sallanarak yıkılabilir. Bu esnada bazen yerküreden sesler de gelebilir.
Dünya’da olan depremlerin büyük bir bölümünün sebebinin levha hareketleri olduğunu biliyor musunuz? İki levha arasında harekete engel olan bir sürtünme kuvveti vardır. Sürtünme kuvveti aşıldığında bu levhalar hareket eder. Bu hareket çok kısa bir zaman diliminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Levhalar hareket ettiğinde çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar. Deprem dalgaları geçtiği ortamları sarsarak yıkımlara sebep olabilir. Bu dalgalar, depremin olduğu yerden uzaklaştıkça enerjisini kaybeder. Bu sırada yeryüzünde kilometrelerce uzanan fay adı verilen arazi kırıkları oluşabilir.
Sismik Dalgalar
Bazı faylar derinlerde bazı faylar yeryüzüne yakın veya yeryüzü üzerindedir. Kısacası fayların büyük çoğunluğu yeryüzünden 74 km’lik derinlikte yer almaktadır. Yerküre içinde kayaların kırılarak depremin enerjisinin ortaya çıktığı bölgeye odak noktası denir. Odak noktası, depremin merkezidir ve yerkürenin içindedir. Depremin odak noktasının tam üzerinde yeryüzündeki noktaya ise merkez üssü adı verilir. Deprem dalgaları yeryüzünde ilk olarak merkez üssüne ulaşır. Yeryüzündeki en şiddetli sarsıntı merkez üssünde meydana gelir. Görsel 3.99’daki şekli inceleyerek odak noktası ve merkez üssü kavramlarını daha iyi anlamaya çalışınız. Deprem dalgaları sismik dalgalar olarak da bilinir. Bilim insanları sismik dalgaları inceleyerek depremler ve yerin iç kısımları hakkında önemli bilgiler edinirler. Deprem dalgaları enine ve boyuna dalgaların birleşimidir. Bu dalgalar yer kabuğunda yayılabilir. Bir deprem sırasında yer kabuğu ne kadar fazla hareket ederse o kadar daha fazla enerji açığa çıkar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.