10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139
“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 139
bu savaşta kullandığı topların ve tüfeklerin etkisi büyüktü. Memlûk Sultanı Kansu Gavri, savaştan kaçarken öldü, Memlûklere ait birçok değerli mal ve yüklü miktarda altın ganimet olarak Osmanlıların eline geçti. Osmanlı Devleti, Suriye ve Filistin bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. Yavuz Sultan Selim, Memlûk himayesinde bulunan Abbasi halifesiyle görüştü ve saygısını gösterdi. Halifeye kendi adına hutbe okutup bölgenin idari planlamasını yaptı.
Yavuz Sultan Selim, Memlûk Devleti’nin Mercidabık yenilgisinden sonra kolay kolay toparlanamayacağını düşünse de durumu izlemek için Şam’a gitti. Böylece Akdeniz’deki donanmadan kolayca yardım alabilecekti. Şah İsmail’den gelebilecek tehlikeye karşı tımarlı sipahilerin büyük bir kısmını Diyarbakır’da bıraktı. Yavuz Sultan Selim, Memlûklerin Tomanbay’ı (Görsel 5.12) sultan seçtiklerini ve yeniden toparlandıklarını haber alınca önce diplomatik girişimlerde bulundu. Bazı devlet adamları ve komutanlar yeni bir sefere şiddetle karşı çıkıyorlardı. Özellikle yol şartlarından ötürü ordu, sefer için isteksizdi. Yavuz Sultan Selim, Tomanbay’a yazdığı mektupta Osmanlı’ya itaat ederse Mısır’ın idaresini kendisine vereceğini söylenmesine rağmen Tomanbay’dan gereken cevabı alamadı.
Yavuz Sultan Selim, Şam’da savaş hazırlıkları yapmaya başladı ve Sinan Paşa’yı öncü bir kuvvet olarak Gazze’ye gönderdi. Bu sırada Canbirdi Gazâlî öncülüğünde bir Memlûk birliğinin Kahire’den Gazze’ye yola çıktığı haberi geldi, bu haber üzerine Osmanlı Devleti, Mısır’a sefer düzenledi. Yavuz Sultan Selim, sefer sırasında yakında bulunan Kudüs’ü ziyaret etti, hava şartlarının çölü geçmeye müsait olduğunu görerek yoluna devam etti. Sina Çölü’nü geçerken yağmurun yağması ordunun su ihtiyacını büyük ölçüde karşıladı.
Osmanlı ve Memlûk orduları 1517 yılında Kahire yakınlarındaki Ridaniye’de karşı karşıya geldi, yapılan savaş sonucunda Memlûk askerleri büyük bir yenilgiye uğradı. Yavuz Sultan Selim büyük bir törenle Kahire’ye girdi. Kahire’ye girişinden sonra Cuma namazında kendi adına hutbe okuttu. Tomanbay’ı idam ettirerek Mısır’da sükûneti sağladı. Memlûk hazinesi Osmanlı Devleti’nin eline geçti. Bunun yanında Baharat Yolu, Osmanlı Devleti’nin kontrolüne geçtiği için Osmanlı gelirleri arttı. Venedik, Kıbrıs için Memlûklere ödediği vergiyi Osmanlı Devleti’ne ödeyecekti. Kutsal emanetler ve Kâbe’nin anahtarı Yavuz Sultan Selim’e teslim edildi. Mısır’ı ele geçiren Osmanlı sultanı, İslamiyet’in beşiği olan Mekke ve Medine gibi kutsal kentlerin savunucusu olarak halifelik ile saltanatı birleştirdi ve İslam dünyasının lideri oldu.
Fatih’in vefatından sonra tahtta hak iddia eden Cem Sultan, II. Bayezid ile arasında yapılan savaşları kaybetti. Cem Sultan, önce Karamanoğullarına sonra Memlûk Devleti’ne sığındı. Memlûklerin desteğini alan Cem Sultan Anadolu’ya gelerek tekrar taht mücadelesine girişti. II. Bayezid’e tekrar yenilen Cem Sultan Rodos Adası’na kaçtı ve Sen Jan Şövalyeleri’ne sığındı. Cem Sultan önce Fransa’ya ardından da Papa’ya götürüldü. Cem Sultan, Papa’nın Osmanlı Devleti’ne karşı ittifak tekliflerini reddetti. Cem Sultan’ın önce Memlûklere ar- Cem Sultan dından da Sen Jan Şövalyelerine sığınarak Fransa’ya ve papaya götürülmesi, Olayl Osmanlı Devleti’ne ait bir iç sorunun dış sorun haline gelmesine yol açtı. Cem Sultan’ın Avrupalıların elinde bulunması, bu dönemde Osmanlı’nın pasif bir politika izlemesine neden oldu. Cem Sultan’ın Memlûklere sığındığı dönemde bu devlet tarafından padişah gibi karşılanıp himaye görmesi, Osmanlı-Memlûk ilişkilerinin daha da bozulmasına neden olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.