27 Mart Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / 10. Sınıf Tarih Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Tarih Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz


10. Sınıf Tarih Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

1) II. Mehmet Dönemi’nde;
•Trabzon’un fethi
•Karamanoğulları’nın hakimiyet altına alınması
•Otlukbeli Savaşı’nın yapılması
gibi     gelişmelerin ortak  özelliği aşağıdakilerden  hangisidir?
A)
Karadeniz hakimiyetinin amaçlanması
B) Müslüman devletlerle yapılması
C) Anadolu Türk birliğinin sağlanması
D) Kara seferleri olması
E) Osmanlı’ya karşı kurulan ittifakların önlenmesi

2) I- Türk birliğini bozmaya yönelik faaliyetler
II- Avrupalı devletlerle ittifaklar kurması
III- Osmanlıya karşı Karamanoğulları’na destek verilmesi
IV- Cem Sultan’a destek verilmesi
Osmanlı  Devleti ile Akkoyunlular arasındaki  Otlukbeli   Savaşı’nın yapılmasında yukarıdakilerden hangileri  etkili  olmuştur?
A) I ve II
B) III ve IV
C) I, II ve III
D) II, III ve IV
E) I, II, III ve IV

3.) Osmanlı Devleti’nin İpek    ve  Baharat  yollarının  denetimini sağlamasına rağmen istediği  ekonomik kazancı  sağlayamamasının nedeni,  aşağıdakilerden  hangisidir?
A) Ticaret yollarına önem verilmemesi
B) Gümrük indirimi uygulamaması
C) Siyasi devamlılık sağlayamaması
D) Coğrafi keşiflerin etkisi
E) Kapitülasyonlar verilmesi

4) İstanbul’un     fethinden önce, Osmanlı Devleti için Bizans, aşağıdakilerden   hangisinde bir tehlike  oluşturmamıştır?
A) Osmanlıdaki taht mücadelelerini kışkırtması
B) Haçlı Seferleri’nin hazırlanmasına etkisi
C) Rumeli için stratejik tehdit oluşturması
D) Nüfus potansiyeli ve askeri gücü
E) Osmanlı’ya karşı Avrupa’dan yardım istemesi

5) I- Bizans’ın şehzadeleri kışkırtması II- Bizans’ın Haçlı Seferleri’ne zemin hazırlaması III- Anadolu ve Rumeli topraklarının birbirine bağlanmak istenmesi IV- Hz. Muhammet’in İstanbul’un fethi ile ilgili hadisi
Yukarıdakilerden    hangileri İstanbul’un     Fethi’nin nedenlerindendir?
A)
I ve II
B) II ve III
C)I, II ve III
D) II, III ve IV
E)I, II, III ve IV

6) Fatih Dönemi’nde     Ege     Adaları’nın ve           Kırım’ın  Osmanlı  topraklarına  katılması, aşağıdaki  devletlerden hangilerinin ekonomik çıkarına zarar       vermiştir?

A) Macaristan – İspanya
B) Fransa – Sırbistan
C) Portekiz – İspanya
D) Ceneviz – Venedik
E) İngiltere –  Avusturya

7) Karadeniz’in bir  Türk gölü hâline gelmesi hangi padişah döneminde   ve  hangi bölgenin fethedilmesiyle sağlanmıştır?
A) I. Mehmet – Kırım
B) II. Mehmet – Kırım
C) II. Mehmet – Trabzon
D) I. Mehmet – Otranto
E) Kanuni – Kırım

8) Aşağıdakilerden hangisi    1453’te Osmanlı Devleti’nin         Bizans’ı, kuşatırken           yaptığı hazırlıklardan     değildir?
A) Rumelihisarı’nın yapılması
B) Memlük Devleti’nden askeri destek alınması
C) Silivri ve Vize kalelerinin alınması
D) Büyük topların döktürülmesi
E) Tekerlekli kulelerin yapılması

9) I- Mora
II- Trabzon
III- Eflak
IV- Boğdan
Yukarıdakilerden hangilerinin alınmasıyla   Bizans’ı diriltme umudu sona ermiştir?
A)
Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve IV

10)  II. Bayezit Dönemi’nde   Avrupa yönündeki  seferlerde    durgunluk yaşanmasının nedeni            aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cem Sultan olayı
B) Mevcut toprakları koruma politikası güdülmesi
C) Eyalet isyanlarıyla uğraşılması
D) Hint Deniz Seferleri’ne öncelik verilmesi
E) Doğu politikasına öncelik verilmesi

11) İstanbul’un fethi için Yıldırım Bayezıd Dönemi’nde …………….. , Fatih Dönemi’nde ise ……………..  yaptırılmıştır.
Yukarıda       boş     bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi   getirilmelidir?
A) Rumelihisarı – Anadoluhisarı
B) Anadolu Hisarı – Rumeli Hisarı
C) Silivri Kalesi – Vize kalesi
D) Anadolu Hisarı – Silivri Kalesi
E) Kilitbahir Kalesi – Rumeli Hisarı

12) Aşağıdakilerde  hangisi Fatih Dönemi gelişmelerden biri    değildir?
A)
Safevilerle mücadele edilmesi
B) İstanbul’un fethedilmesi
C) Kırım’ın alınması
D) Akkoyunların yenilgiye uğratılması
E) Trabzon’un alınması

Test 4   1. E   2. C   3. D   4. D  5. E   6. D   7. B   8. B   9. C   10. A   11. B  12. A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir