21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 11. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

11. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

(I) Mektup türü ilk olarak haberleşme ihtiyacını karşılamak

üzere doğmuştur.(II) İlk örnekleri Mısırlılar tarafından

verilmiştir. (III) Batı edebiyatındaki ilk örnekleri

Yunanlılara aittir, Türk edebiyatında ise bu türün ilk

örneği Baki’nin ‘‘Şikâyetname’’ adlı eseridir.

(IV) Günümüzde pek çok farklı amaç için kullanılan

mektup, kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır.

(V) Sıklıkla kullanılan davetiyeler ve tebrik kartları birer

mektup örneğidir.

1. Numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A)I.          B) II.          C) III.           D) IV.          E) V.

 

T.C.

(I)ANKARA ÜNİVERSİTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

(II)Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ikinci sınıf ( No:

252512121) öğrencisiyim. 25/04/2014 tarihinde yapılan

Çağdaş Türk Lehçeleri dersi final sınavına sağlık problemleri

nedeniyle giremedim. Mazeret sınavına girmek

istiyorum.

(III) Gereğinin yapılmasını arz ederim.

(IV)02/05/2014

ADRES:

Atatürk Mah.

Cumhuriyet Sok. (V) İmza

No:14

Çankaya/ANKARA

2. Yukarıdaki dilekçe örneğinde numaralanmış bölümlerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

A)I.         B) II.            C) III.        D) IV.           E) V.

 

Bu mektuplarda konu hizmettir. Bu hizmet; sipariş,

satış, borç alıp verme, bilgi isteme ya da bir konuda

şikâyet olabilir. Dil, herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol

açmayacak şekilde sade ve anlaşılır şekilde kullanılır.

Gereksiz ayrıntılara yer verilmez.

3. Bu parçada söz edilen mektup türü aşağıdakilerden  hangisidir?

A) Resmî mektup

B) İş mektubu

C) Özel mektup

D) Dilekçe

E) Edebî mektup

 

 

Şinasi Beyefendi, 21 Nisan 1887, İstanbul

Mektubunuzu bir hafta önce aldım. Size geç cevap verdiğim

için affınızı rica ederim. Yapılan çeviriler “şiir’’ çevirisinin

boş bir şey olduğunu gösterdi. Bununla birlikte

çeviri konusunda kişisel kanım ne olursa olsun onları

istediğiniz gibi kullanmakta özgürsünüz.

4. Yukarıda verilen mektupla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Emredici anlatımdan yararlanılmıştır.

B) Hayal kırıklığından dile getirilmiştir.

C) Edebî mektup örneğidir.

D) Kişisel düşüncelere yer verilmiştir.

E) Mektup planına uygun olarak yazılmıştır.

 

– – – – birbirine yakın olan iki kişi arasında yazılan, gizliliği

olan mektuplardır. Bu mektuplarda samimi bir üslup

kullanılır. – – – – ise samimiyetten uzak, kesin anlaşılır

bir dil kullanılır. Bu mektuplar ‘‘rica ederim’’, ‘‘arz ederim’’

gibi ifadelerden uygun olan ile bitirilir.

5. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilerler getirilmelidir?

A) Edebî mektuplar – İş mektubuplarında

B) Özel mektuplar – Edebî mektuplarda

C) Dilekçeler – İş mektubuplarında

D) Özel mektuplar – Resmî mektuplarda

E) Edebî mektuplar – Resmî mektuplarda

 

6. Aşağıdakilerden hangisinde edebî mektupla ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

A) Hitap ifadesiyle başlar.

B) Üslup kaygısı taşınır.

C) Fuzuli’nin Şikâyetname’si bu türün ilk örneğidir.

D) Kanalı kontrol işlevinde kullanılır.

E) Sanat ve edebiyatla ilgili düşünceler ortaya konulur.

 

(I) – – – –

(II) – – – –

Bilir misin, ‘canım’ dediğimde içimden canımın çıkıp

sana koştuğunu duyarım hep. Gezegenlerin en güzel

kızısın. Haydi bir kere uyduralım. Öbür yıldızlara durağan

diyelim. Durağanların da en güzel kızısın…

(III) – – – –

7. Bu verilen mektupta boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi unsurlar getirilmelidir?

A) Tarih ve yer – hitap ifadesi – ad soyad

B) Tarih ve yer – giriş cümlesi – adres

C) Hitap ifadesi – giriş cümlesi – adres

D) Adres – hitap ifadesi – tarih ve yer

E) Adres – hitap ifadesi – ad soyad

 

Mektup türü başka edebî türlerin içerisinde de kullanılabilir.

8. Aşağıdakilerden hangisi bu şekilde yazılmış bir eser değildir?

A) Handan

B) Genç Werther’in Acıları

C) Bir Kadın Düşmanı

D) Vadideki Zambak

E) Yaban

 

Özel mektup yazılırken şu özelliklere dikkat edilir:

I.Sağ üst köşeye tarih ve yer yazılır.

II.Hitap sözünü oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır.

III. Kendine özgü bir yazım planı vardır.

IV.Son bölümde sevgi, saygı, iyi dilekler belirtilir.

V.Sol alt köşeye ad soyad yazılır ve imza atılır.

9. Özel mektupla ilgili numaralanmış bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)I.        B) II.            C) III.           D) IV.           E) V.

 

 

(I) 23.03.2010

(II) DENİZ YAYINCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE

İSTANBUL

Yayınlarınız arasında bulunan 10. sınıf ‘‘ Türk

Edebiyatı Soru Bankası ’’ adlı kitabınızdan 30 adet kurumumuza

gönderilmesini istemekteyiz. Kitap bedelleri

belirttiğiniz hesap numarasına yatırılmıştır.

(III) Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ve rica

ederiz.

(IV) İMZA

Murat YAŞAR

(V) Adres: Cumhuriyet Eğitim Kurumu

Atatürk Cad. No. 18 Çankaya/ANKARA

10. Bu iş mektubunda numaralanmış bölümlerden hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

A)I.                     B) II.                 C) III.           D) IV.             E) V.

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A) Resmî mektuplarda, mektubun ciddiyetini azaltacak

süslü ifadelere yer verilmez.

B) Ek belgelerin bulunduğu dilekçelerde adres bölümünün

altında ‘‘EKLER’’ bölümü bulunur.

C) Özel mektupların giriş bölümünde mektubun yazılış

nedeni, gelişme bölümünde asıl konu, sonuç bölümünde

sevgi, saygı ve iyi dilekler yer alır.

D) İş mektuplarında dilin alıcıyı harekete geçirme işleviyle

heyecana bağlı işlevlerinden yararlanılır.

E) Mektuplar eski edebiyatımızda münşaat ve mektubat

adı verilen eserlerde toplanmıştır.

 

 

Kimi yazarlar başka türlerde yazdıkları metinlerde

mektupların özelliklerinden yararlanmışlardır. Örneğin

Ahmet Rasim, mektup biçiminde yazılmış fıkra ve

sohbetlerini “Şehir Mektupları” adlı eserinde bir araya

getirmiştir.- – – – ise Hac Yolunda adlı eserinde mektup

biçiminde yazdığı – – – – toplamıştır.

12. Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerin  hangisinde verilenler getirilmelidir?

A) Namık Kemal – makalelerini

B) Cenap Şehabettin – gezi yazılarını

C) Falih Rıfkı Atay – söyleşileri

D) Reşat Nuri Güntekin – gezi yazılarını

Test 4  1. C    2. D    3. B       4. A      5. D   6. D     7. A      8. E       9. E       10. A       11. D        12.


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir