Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 41

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 41 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 41

Gazların özelliklerine ilişkin deneyler yapılmış ve gazların nicelikleri ile ilgili değişimleri gösteren tablo aşağıda verilmiştir. Tabloyu inceleyerek soruları cevaplayınız.

1. Basınç-hacim, basınç-sıcaklık, hacim-mol ve hacim-sıcaklık nicelikleri arasındaki ilişkiyi yorumlayınız.

  • Cevap: Matematiksel olarak iki nicelik arasındaki ilişkiyi incelemek için diğer niceliklerin sabit olması gerekmektedir. Basınç-hacim ilişkisini 1. ve 2. deneylere bakarak inceleyebiliriz. Bu iki deneyde mol sayısı ve sıcaklık sabitken basınç değeri yarıya düşmüş, hacim ise iki katına çıkmıştır. Basınç, hacim ile ters orantılıdır. (P a 1/V). 1. ve 4. deneylere baktığımızda hacim ve mol sayısı sabitken basınç ile sıcaklık arasındaki ilişkiyi inceleyebiliriz. (Hesaplamalarda kullanılan sıcaklık, mutlak sıcaklık olmalıdır. Mutlak sıcaklık Kelvin sıcaklığıdır, T ile gösterilir. T=273+ t(°C) şeklinde hesaplanır.) Mutlak sıcaklık iki katına çıktığı için basınçta iki katına çıkmıştır. Bu sıcaklıkla basıncın doğru orantılı olduğunu gösterir. (P a T). 1.ve 3. deneylere baktığımızda basınç ve sıcaklık sabitken mol sayısı ile hacim arasındaki ilişkiyi inceleyebiliriz. Mol sayısı iki katına çıkınca hacim de iki katına çıkmıştır. Bu mol sayısı ile hacmin doğru orantılı olduğunu gösterir. (V a n). 4. ve 5. deneylere baktığımızda basınç ve mol sayısı sabitken mutlak sıcaklık iki katına çıktığı için hacim de iki katına çıkmıştır. Bu hacim ile sıcaklığın doğru orantılı olduğunu gösterir. (V a T).

2. 3. ve 4. deneylerde olduğu gibi bir gazın 4 niceliğinin de değiştiği durumlarda, 1. soruda elde ettiğiniz ilişkileri birleştirerek bir denklem oluşturunuz.

  • Cevap: Tablodaki tüm veriler incelendiğinde basınç ile hacim ters orantılı olduğu için matematiksel eşitliğin aynı tarafına yazılmalıdır. Basınç ve hacim, hem sıcaklıkla hem de mol sayısı ile doğru orantılı olduğu için sıcaklık ve mol sayısı matematiksel eşitliğin karşı tarafında yer almalıdır. Matematiksel denklemi düzenlemek için kullanılan orantı sabiti ile deneysel yollardan bulunan gaz yasaları birleştiğinde PV=n.R.T denklemi ortaya çıkar. Buna ideal gaz denklemi denir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!