Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 11

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 11 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 11

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Edebiyat ve Hayat

Edebiyat sadece hayatı (toplumsalı) yansıtmaz, onu anlatmaz; aynı zamanda bir yaşam tarzı önerir. Böylece yaşam tarzlarını biçimlendirir ve hayata şekil verir. Dolayısıyla hayata katılır. “Her edebiyat eseri belirli bir dünya görüşünü, inancı, doktrini, ideolojiyi savunur veya bunlara tepkide bulunur.” (Kösemihal, 1967: 8) temel görüşü, edebiyatı aktif, bilinçli bir girişim olarak resmetmektedir. Edebiyat, toplumsal varlık olan insana ve onun hayatına öneriler getirmektedir. Önerilerini zaman zaman açık bir dille zaman zaman sembolik bir dille sunmaktadır. Toplumun yaşantısını belirlemeye çalışmakta, insanlara kimlik sunmakta ve onlar için yeni bir yaşantı düzlemi oluşturmaktadır (Jusdanis, 1998). Edebiyatın anlatısına ve önerisine insanlar ve okurlar cevap vermekte gecikmezler. Roman ve hikâyeleri sadece okumakla kalmayıp eserlerdeki olay ve durumları yaşamaya ve hatta edebî karakterleri kendi kişiliklerinde yaşatmaya çalışan birçok insana rastlanır. İnsanlar kendi hayatlarını roman kahramanlarının hayatlarına benzetmek isterler (Wellek-Warren, 1993: 102). Yahut anlatılan hikâyeyi bizzat kendi deneyimlerine uygulamak isterler. Bundandır ki edebî anlatının/hikâyenin etkilediği okur dünyası ile hem anlatılarda hem gerçek hayatta sıkça karşılaşmak mümkündür (Gürbilek, 2004: 19-50). Çünkü edebiyat, hayatın yaşandığı toplumsal ortamın yaratılmasına, hayatı kuşatan seçenek ve fırsatların belirlenmesine yardımcı olmakta ve hayatın akışında merkez bir rol oynamaktadır (Randall, 1999: 52, 90).
Edebiyat, hayata yön vermesi, yaşam tarzı önermesi noktasında ahlaki ve siyasi bir yön içermektedir. Hatta edebiyatın ahlak ve siyasetle (dünya görüşü, bakış açısı) iç içe olduğu rahatlıkla söylenebilir. Edebiyat sosyolojisi, edebiyatın hayattan, hayatın edebiyattan kopuk olmadığı/olamayacağı ilkesinden hareketle edebiyatın hayatı şekillendirdiği, yönlendirdiği tezini cesaretle işleyebilmektedir. Bu bağlamda hayli kabarık bir literatür oluşmuştur. Yeni bir hayat modelini topluma benimsetme, toplumu yeni (modern) hayata uydurma tezini işleyen onlarca roman, öykü sıralanabilir. Gerek Batı edebiyatında gerekse Türk edebiyatında bu örnekler hayli kabarık bir yekûna sahiptir. Hem topluma yeni bir bakış açısı, duygu dünyası, zihniyet önerme hem de yeni bir yaşam tarzı sunma anlamında öne çıkan bu tür edebiyat eserleri tam anlamıyla ahlaki ve siyasi bir misyonu yüklenmiş ve işlevsel olmuşlardır.
Prof. Dr. Köksal Alver, Edebiyat ve Hayat
Kelime Dağarcığı
doktrin: Öğreti. ideoloji: Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü. literatür: Kaynak. misyon: Görev, amaç. yekûn: Toplam.

1. İnsanlar kendi hayatlarını roman kahramanlarının hayatlarına benzetmek isterler. Yahut anlatılan hikâyeyi bizzat kendi deneyimlerine uygulamak isterler. Bundandır ki edebî anlatının etkilediği okur dünyası ile hem anlatılarda hem gerçek hayatta sıkça karşılaşmak mümkündür. ifadesinden yola çıkarak yaşadığınız çevrede, okuduğunuz edebî eserlerdeki kahramanlara benzettiğiniz insanlar var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Cevap öğrenciye bırakılmıştır ancak öğrenci, ilkokuldaki öğretmenini Çalıkuşu’ndaki Feride’ye, mahallesindeki yetim ve öksüz bir çocuğu Kuyucaklı Yusuf’a, bir sınıf arkadaşını Anayurt Oteli’ndeki Zebercete, köyünde ata binerken gördüğü bir kızı, Cemo romanındaki Cemo’ya, oturduğu apartmandaki komşusunu Necip Fazıl Kısakürek’in Bir Adam Yaratmak adlı oyunundaki Hüsreve benzetebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 11 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!