Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

b) Okuduğunuz şiir, kaside nazım biçimiyle yazılsaydı şiirin biçiminde nasıl değişiklikler olacağım açıklayınız.

  • Cevap: Bu şiir, kaside nazım biçimiyle yazılmış olsaydı nazım birimi olarak dörtlük yerine beyit, ölçü olarak aruz ölçüsü kullanılır; dili ağır, beyit sayısı 33-99 arasında olurdu. Şiirin uyak şeması çapraz ve koşma tipinde değil, aa / ba / ca / da / ea… biçiminde olurdu.

2. Şiirlerin nazım türü, içerik (konu ve tema) esas alınarak belirlenir. Şiirin konusu bir Balkan köyünün Osmanlı çekildikten sonraki durumudur. Şiir halk edebiyatı nazım türlerinden ağıda uygundur. Şiirde ağıdı çağrıştıran sözcük veya sözcük grupları nelerdir?

  • Cevap: Şiirde ağıdı çağrıştıran sözcük veya sözcük grupları şunlardır: selvi, ağlamak, baykuş; otluk, kanlı gözyaşı, çatılmış kaş, kara çatkı bağlamak; kırık minare, sönmüş ocak, devrilmiş kazan; hasta serçeler, kefensiz şehitler; bozulan bağlar, acı üzüm…

3. Bu şiirin, halk şiirindeki koşmadan ayrılan yönlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirin halk şiirindeki koşmadan ayrılan yönleri ise halk şiirinde genellikle yarım kafiye ve redif kullanılırken bu şiirde tam, zengin kafiye ve redif kullanılması; şiirde mahlas kullanılmaması; ayrıca şairin pek çok halk şairinde görülen Arapça ve Farsça tamlamalara yer vermemesidir.

4. Okuduğunuz ağıdın kime/neye yakılmış olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Bu ağıt, Balkan coğrafyasının perişan hâline ve buradan çekilmek zorunda kalan Osmanlıya yakılmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!