Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

1. Mutlak krallık devrinde boy gösteren klasisizm sanatçıları, kral tarafından her zaman koruma altına alınmış; bunun karşılığında klasikler, rejim ve toplum konularını tartışmamışlardı. ifadesinden yola çıkarak mutlak krallıkla yönetilen bir ülkede sanatçı olsaydınız eserlerinizi bireysel mi, toplumsal anlayışla mı kaleme alırdınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Toplumsal bir anlayışla ele alırdım çünkü edebî eserler, toplumun sorunlarıyla ilgilenmeli ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmelidir. “Otorite kızar mı?” düşüncesiyle suya sabuna dokunmayan eserler yazmak, sanatçıyı aydın olmaktan uzaklaştırır. Bence sanatçı aydın kimliğiyle topluma yön verebilmelidir. Bireysel bir anlayışla kaleme alırdım çünkü toplumsal bir anlayışla yazarsam otorite ile sorun yaşayabilir; hapis cezası, idam, sürgün edilme, eserlerimin toplatılması gibi sorunlarla baş başa kalabilirdim. Zaten sanat anlayışı olarak da sanatın görevi toplumsal sorunlara değinmek ve eleştiri yapmak değil, güzeli anlatmaktır diye düşünüyorum.

2. Romantizm, Avrupa’da XIX. yüzyılın ilk yarısında klasisizme tepki olarak doğan, duygu ve hayali ön planda tutan, doğadaki ve toplumdaki karşıtlıkları, çelişkileri yansıtmayı, kişileri toplumsal çevreleriyle vermeyi amaç edinen bir edebiyat akımıdır. cümlesine göre romantizm, klasisizmin metinde üzerinde durulan hangi özelliklerine tepki göstermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Romantizm, klasisizmin aklı merkeze alan anlayışına, toplumsal meselelere eğilmemesine ve sanatçıyı sanat yapma bakımından kısıtlayan kuralcı tavrına tepki göstermiştir.

3. 1875 yılından sonraki dönemde eser veren Tanzimat sanatçıları, 19. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa’da etkisini gösteren realizm (gerçekçilik) akımı yerine etkisini ve gücünü kaybetmiş romantizm akımını yeğlemişlerdir. Sizce Tanzimat sanatçılarının bu tercihinde etkili olan sebepler nelerdir?

  • Cevap: Osmanlının yıkılış zamanlarına denk gelen Tanzimat Dönemi sanatçıları, dönemin siyasal şartlarının üzerlerinde oluşturduğu baskı ve romantizmin koyu ferdiyetçi anlayışına kendilerini yakın hissetmeleri nedeniyle romantizmi yeğlemiş olabilirler. Yine yüzyıllar boyunca yüksek zümrenin edebiyatı olan divan edebiyatına başkaldıran Tanzimatçılara, klasisizme ve onun yücelttiği soylulara bir başkaldırı olan romantizm, daha cazip gelmiş olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!