Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 217

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 217 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 217

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Edebiyat Eseri Toplumun Aynasıdır: Edebiyat ve Sosyoloji İlişkisi Üzerine

(…)
Edebiyat tarihçisi ve teorisyeni Gustave Lanson (Güstav Lonson), edebiyatı toplumun yansıması olarak düşünmüş, edebiyat tarihinin, edebiyat ve yaşam arasındaki bağlantısına da vurgu yapmıştır. 1789 ihtilalinin oluşumunda edebiyatın payını öne çıkaran yazar, yine, edebiyat tarihinin sosyolojiye ihtiyaç duyduğunun altını çizmiştir. Ludwig Wittgenstein (Ludvig Vitgenştayn) ise “Estetik yargı anlatımları dediğimiz sözcükler, karmakarışık olsalar da bir dönemin kültürü diye adlandırdığımız şeyin üzerinde kesinkes belirli bir rol oynarlar” ifadesiyle edebiyatın toplum üzerindeki etkisini vurgulamıştır.
20. yüzyılın başlarında edebiyatın bir dalı konumuyla ortaya çıkan edebiyat sosyolojisinin, dil- düşünce-bilgi bağlantısında edebiyat ve sosyolojiyle kesiştiğini görmek mümkündür. Böylece yazarın karakteri, toplumsal çevre arasındaki ilişkisi gündeme taşınmış olmaktadır.
Disiplinler arası ilişkilere baktığımızda, bilimlerin birbirleriyle yakın, uzak veya dolaylı bağlantılarının olduğunu görürüz. Edebiyat ile sosyoloji arasındaki ilişki, öncelikle edebiyatın sosyoloji araştırmalarına katkısı, sosyolojinin edebiyata kaynaklık etmesi gibi somut göstergelerle kendini gösterir. Ayrıca yöntem, etkileşim ve ölçütler açısından da birbiriyle paralel diyalog vardır. Edebiyatın, uygarlık tarihi içindeki duruşu ve diğer bilim dallarıyla olan ilişkisi, edebiyat ürünlerinin aydınlatma kapsamını da genişletmiştir. Nitekim edebiyat çatısı altında yer alan ürünler, toplumların inanç, yaşayış tarzı ile duygu ve düşüncelerini açığa çıkarır. Bunun dışında, insanlar arasındaki sosyal ilişki, din, mitolojik değerler, davranış biçimleri ve her türlü tabiat olayı da edebiyata yansıyarak yer bulur.
(…)

Ejder Çelik, Edebiyat Eseri Toplumun Aynasıdır: Edebiyat ve Sosyoloji İlişkisi Üzerine

1. a) Edebiyat tarihçisi Gustave Lanson, edebiyatı toplumun yansıması olarak düşünmüştür. Edebiyatta bu yansımanın nasıl görülebileceğini örneklendirerek yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu soruya roman üzerinden cevap verecek olursak sadece romanlardaki karakterlerin iletişimi bile edebiyata toplumun nasıl yansıdığına örnek olacaktır. Telefonun icadından ya da yaygınlaşmasından önce yazılan romanlarda mektupla iletişim kurulduğunu dolayısıyla haber almak için günlerce hatta aylarca beklendiğini görüyoruz. Günümüz romanlarında ise telefon ve internet aracılığıyla kurulan ilişkiler çıkıyor karşımıza, karakterler birbirine ulaşmak için uzun süre beklemek zorunda değiller. Sabırla beklemenin ve anında iletişim kurabilmenin olumlu ya da olumsuz yanlarını da romanlarda görüyoruz elbette ve tabii karakterlerin şekillenmelerinde bunun nasıl etkisi olduğunu…

b) Sizce edebiyat, toplumu mutlaka yansıtmalı mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Ben de edebiyatın toplumu yansıtması gerektiğini düşünenlerdenim. Çünkü diğer türlü, edebî eserlerde gördüğüm her şeyin benim yaşamadığım, tanımadığım bir dünyaya ait olduğunu düşünürüm. Oysa insan her yerde kendinden bir parça arar. Örneğin bir şiiri okuduğumda o şiir beni ancak o şiirin beni anlattığını düşünüyorsam yakalar.
    Hayır. Bence edebiyatın toplumu yansıtma zorunluluğu yoktur. Edebî eserde önemli olan onun bir sanat eseri niteliği taşıyabilmesidir. Nasıl ki bir heykeltıraş eserini oluştururken toplumun ihtiyaçları ve isteklerinden ziyade eserin estetik anlamda güzelliğine odaklanıyorsa edebî eserde de öncelik bu olmalı.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 217 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!