Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

Kelime Dağarcığı
darülfünun: Üniversite. ecnebi: Yabancı. havari: Bağlı olduğu önderinin düşünce ve inançlarını yayan kimse. hiciv: Yergi. hülasa: Kısaca. manga: On kişilik asker birliği. matbuat: Basın. mutedil: Ilımlı. mücerret: Soyut. mütareke: Ateşkes. nüans: İnce ayrım. riyazi: Matematik, geometri vb. bilimlerle ilgili olan.

1. “Uydurma dil dediler mi, bir şey söylediklerini sanıyorlar. Söyleyeyim ben size; bu uydurma sözünü, Türkçecilik akımına karşı bir silah diye kullanmaya kalkanlardan ne dediğini bilen, şöyle gerçekten düşünerek konuşan bir tek kişi tanımıyorum. Evet, uyduracağız, bizim yaptığımız, uydurduğumuz kelimeler de yavaş yavaş halka işleyecek, eski Arapça, Farsça kelimelerin işlediği gibi. Onların yerini tutacak.”
Nurullah Ataç’ın bu sözlerinin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Nurullah, Türkçeyi en fazla sevenlerden biridir, ifadesini ne yönden desteklediğini yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Nurullah Ataç’ın sözleri bize onun yabancı sözlere Türkçe karşılıklar bulmaya verdiği önemi ve bunun için verdiği uğraşı gösteriyor. Nurullah Ataç eğer Türkçeyi Ahmet Hamdi’nin vurguladığı gibi seviyor olmasaydı yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar bulma çabasını hiç göstermez ya da kendisine bu konuda karşı çıkanlar olduğunda bu çabadan vazgeçerdi

2. Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Falih Rıfkı Atay, Burhan Felek, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç de Nurullah Ataç gibi Cumhuriyet Döneminin önemli makale yazarları arasında yer almaktadır. Roman, şiir, öykü, deneme gibi çeşitli türlerde eser vermiş bu yazarların makale türünde de eser vermeyi tercih etmelerinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap:

Olası Cevaplar: Bu yazarların eser verdikleri dönemde bugün kullandığımız Türkçe, içinde hâlâ başka dillerden çok fazla sözcük barındırıyordu. Çünkü Latin harflerinin kullanılmaya başlanmasının üzerinden çok fazla zaman geçmemişti. Dolayısıyla kendilerinde Türk dilini kullanmanın önemini tüm millete anlatma sorumluluğu hissediyorlardı. Bunu yapabilmenin en iyi yollarından biri de öğretici bir metin türü olan makaleyi tercih etmekti.

Edebiyat dünyasına kendilerini kanıtlamış bu büyük yazarlar, sahip oldukları bilgi ve tecrübelerini halkla paylaşmanın öneminin farkındaydılar. Kendilerini okumaya, araştırma yapmaya ve yazmaya adayan bu büyük yazarlar elbette Türk milletinin gelişebilmesini sağlayacak engin fikirlere sahiptiler ve bu fikirleri paylaşmayı kendilerine görev edinmişlerdi. Makale yazmak, hem kendilerini hem de tüm milleti geliştirecek, ileriye taşıyacaktı.

3. Bu fikirlerin ekildiği genç dimağlar, onları besleyebilecek bir zemin haline gelirlerse, elbette ki, edebiyatımız başka bir manzara alacaktır,
Siz de edebiyatımızın alacağı manzaraya katkı sunacak olsaydınız bunu hangi şekilde yapmak isterdiniz? Açıklayınız.

  • Cevap:

Olası Cevaplar: Mümkün olabildiğince fazla edebî eser okumak isterdim. Çünkü okuduğum her edebî eserle birlikte dilimi kullanmayı daha iyi öğrenir, bulunduğum her yerde Türkçeyi doğru kullanmanın insanlarda uyandırdığı hayranlığı gösterebilir ve bu sayede çevremdeki insanları da Türkçeyi doğru kullanmaya teşvik edebilirdim. Özellikle genç yaşlarda bu bilincin kazanılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü gelecekte içimizden bazıları edebiyat dünyasına dâhil olacaklar ve Türkçenin güzelliğini eserlerinde göstererek ülkemizde, belki de dünyada iz bırakacaklar.

Dilini çok iyi bilen ve doğru kullanabilen bir şair olmak isterdim. Bu şekilde hem kendi duygu ve düşüncelerimi estetik bir yolla ifade edebilir hem de Türk edebiyatına adını yazdıranlardan biri olabilirdim.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!