Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 360

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 360 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 360

bir çehresi, irice bir burnu, çıkık elmacık kemikleri, kuvvetli bir çenesi vardı. Dişleri bembeyaz ve sağlamdı. Yalnız iki tanesi ağzını kapadığı zaman üst dudağını hafifçe şişirecek derecede büyüktü.
Yüzünün en göze çarpan yeri geniş ve zeki alnının altındaki hafifçe çatık ince kaşlarıydı.
Mebusa mütemadiyen maariften mektepten ve talebesinden bahsetti. Bilhassa sevdiği çocukların sözü olurken küçük siyah gözleri canlanıyor yüzü hemen hemen güzelleşiyordu. Nihayet asıl meseleye geldiler. Şerif Halil izin meselesini açtı Zehra’yı birdenbire korkutmamak için:
— İstanbul’daki bir dostum bilhassa sizi görmemi rica etti. Galiba babanızı tanıyormuş, dedi.
Zehra “baba” sözünü işitince vaziyetini değiştirdi kaşlarını çattı yüzü sert bir mana aldı:
— Yanlış olacak… Benim babam yok efendim…
— Nasıl olur?
— Belki başka bir Zehra olacak… Maarif Müdürü söze karıştı:
— Kasabada bir ikinci Zehra yok ki… Mebus tamamladı:
— Hatta mektebini de söylediler… Demin Beyefendiyle konuşurken aklıma gelmemişti. Fakat şimdi gayet iyi hatırlıyorum…
— Mademki size babam olmadığını söyledim efendim… Zehra asabileşmişti. Gözleri, karanlık çehresi çatkın başını önüne eğiyordu.
(…)
Reşat Nuri Güntekin, Acımak

Kelime Dağarcığı

bilhassa: Özellikle. celbetmek: Kendine çekmek. hâsılı: Sözün kısası, kısacası. huşunet: Sertlik, kabalık, kırıcılık. maarif: Öğretim ve eğitim sistemi. mebus: Milletvekili. mütemadiyen: Ara vermeden, sürekli olarak, mütemadi.

1. Okuduğunuz metin, Reşat Nuri Güntekin’in 1928 yılında kaleme aldığı Acımak adlı romanından alınmıştır. Anadolu’da öğretmenlik yapan, son derece idealist ve çalışkan, kendince katı kuralları olan Zehra’nın başından geçenlerin anlatıldığı romanda, o yıllarda Anadolu insanının içinde bulunduğu durum çarpıcı bir gözlem yeteneği ile okuyucuya aktarılmıştır.
Yazarın, Anadolu halkının sorunlarına bu kadar vâkıf olmasının nedeni sizce ne olabilir?

  • Cevap: Reşat Nuri Güntekin, babasının işi dolayısıyla çocukluğunda Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde bulunmuştur. Ayrıca yazar; müfettişlik görevi nedeniyle Anadolu coğrafyasını gezme fırsatını yakalamış, orada edindiği bilgi ve yaşantıları eserlerine yansıtmıştır.

2. Yazarın, insan karakterini bu kadar iyi analiz etmesinin, eserlerine etkisi neler olabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın, insan karakterini analiz etmedeki ustalığı sayesinde eserlerindeki karakterler daha gerçekçi görüneceği için eser okuyucunun ilgisini çekebilir. Böylece okuyucu, eser ve gerçek hayat arasında bir bağ kurabilir.

3. Siz bir roman yazarı olsaydınız eserleriniz, hayatınızdan ne gibi izler taşırdı?

  • Cevap: Olası Cevap: Ben bir roman yazarı olsaydım şimdiye kadar tanıdığım insanları, onların olumlu ve olumsuz özelliklerini de göz önünde bulundurarak romanımın şahıs kadrosuna dâhil ederdim. Hayatta başımdan geçmiş hüzünlü ve komik olayları romanımda kullanırdım.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 360 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!