Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 372

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 372 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 372

NACİYE
Şaka ediyorsunuz beni büyük bir hayal kırıklığına uğratırsınız…
NİHAL
Vallahi sahi… Sizi bütün öğretmenlik ciddiyetimle temin ederim… Düşününüz tam yüz elli bin lira… Ben bu kadar parayı nereye koyacağım bilmem ki… îki milli piyango bileti almıştım… Büyük ikramiye bana çıkmış…
NACİYE
Ah ne güzel… Ne güzel…
NİHAL
Yüz elli bin lira… Ne servet… (Gülümseyen Besime’ye) Hanımefendi yüz elli bin liraya ne servet deyişime gülersiniz… Hakkınız var. Fakat her servetin ehemmiyeti onu elde eden insanın haliyle ölçülür… Düşününüz o hani gazetelerin her gün arzu ve istekleri hakkında sütun sütun mersiyeler yazdıkları bir ilkokul öğretmeni için bu kadar para… Gerçi tok gözlülük göstermek, sizlere karşı (Taklit yaparak) eh ne ise. Yüz elli bin lira şöyle böyle bir şeye yarar… Mamafih ben öyle paraya ehemmiyet verenlerden değilim. Fazla bir heyecan bile duymadım tarzında rol oynaması da mümkün ama bu benim işim değil.

Reşat Nuri Güntekin, Bir Köy Öğretmeni

1. Sonra tam bir vücut ve ruh sıhhatine malik olarak yetişmelerini arzu ediyoruz. Çocuklarımızı böyle yerlerde mi terbiye etmek isterdik?

a) Yukarıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin anlamdaşlarını metnin bağlamından hareketle bularak cümleleri yeniden kurunuz.

  • Cevap:

Sonra tam bir beden ve ruh sağlığına sahip olarak yetişmelerini arzu ediyoruz.
Çocuklarımızı böyle yerlerde mi eğitmek isterdik?

b) Bir dilde anlamdaş sözcüklerin çok olması ifade kolaylığı sağlar mı? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Dildeki anlamdaş sözcüklerin çokluğu o dilde anlam zenginliği oluşturur bu da o dile ifade zenginliği ve kolaylığı sağlar

2. Ad aktarması, benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. Ne fakir ne talihsiz Anadolu ifadesindeki “Anadolu” ile üzerinde yaşayan insanlar kastedilmiştir. Siz de “kalem” ve “göz” sözcükleri ile böyle bir mecaz oluşturunuz.

  • Cevap:

Gazetemizin önemli kalemi sustu.
Türkiye’nin gözü bu maçtaydı.

3. Fakat her servetin ehemmiyeti onu elde eden insanın haliyle ölçülür… Düşününüz o hani gazetelerin her gün arzu ve istekleri hakkında sütun sütun mersiyeler yazdıkları bir ilkokul öğretmeni için bu kadar para… Mamafih ben öyle paraya ehemmiyet verenlerden değilim. Fazla bir heyecan bile duymadım tarzında rol oynaması da mümkün ama bu benim işim değil. Metinden alınan bu bölümdeki altı çizili sözcüklerin yerine bugün başka sözcükler kullanılmaktadır. Bu durum size dil ile ilgili neler düşündürmektedir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Dil canlı bir varlıktır, zaman içerisinde değişir ve gelişir. Bu değişim ve gelişmeler içinde kimi sözcükler kullanımdan düşerken onların yerini anlam genişlemesine uğramış sözcükler alır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 372 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!