Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 448

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 448 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 448

…met ve Deli Hüsrev gibi alp-erenlerin savaşlarda gösterdikleri harikulade kahramanlıklardan haberdar olmayacaktık. Anadolu Türk tarihinde gazilerin ve velilerin ne kadar önemli yer tuttuklarını biliyoruz. Bu iki tip, İslamlıktan önceki Türk tarihinde aynı rolleri oynayan alp ve şamanların devamıdır. Yalnız İslamiyet onlara daha başka bir derinlik ve mana vermiştir. Alp-eren tipi, gazi ile velinin bir sentezidir.
Mehmet Kaplan, Hikâye Tahlilleri

Kelime Dağarcığı:
ebleh: Akılsız, budala, alık. hâlet: Durum. ifşa etmek: Gizli bir şeyi açığa çıkarma, yayma. izah: Açıklama. kesafet: Bulanıklık. mistik: Gizemci. mukayese: Benzeterek veya karşılaştırarak değerlendirme. müzakere: Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma. vehim: Kuruntu. vire: Yenilgiyi kabul etme, üzerinde savaşılan şeyi verme.

1. Eleştirmenin metinde vurguladığı tarihî ögeler, millî ve manevi değerlerle ilgi olduğunu düşündüğünüz anahtar sözcükleri yazınız. Anahtar kelimelerden hareketle eleştirmenin, hangi değerleri ön plana çıkardığını belirtiniz.

  • Cevap: Kahramanlık, fedakârlık, devlet terbiyesi, ideal devlet adamı, vatan ve millet sevgisi anahtar sözcükleri kullanılmıştır. Eleştirmen, metinde “gaza”, “kahramanlık” ve “şehitlik” gibi millî ve manevi değerleri ön plana çıkarmıştır.

2. Bir eser, yazıldığı dönemin sosyal ve siyasi hayatını yansıtabilir. Okuduğunuz metinde eleştirmen/ yazar tarihî olayın eserde işlenişini değerlendirmiştir. Bu durum, edebî eserin okunurluğunu etkiler mi? Niçin?

  • Cevap: Eleştirmenin amacı bir eserin değerini belirlemektir. Metinde ise eleştirmen/yazar, tarihten alınan bir hikâyeyi inceleyerek millî idealleri ve model şahsiyetleri gündeme getirmiştir. Bu da eserin okunurluğunu artırmıştır.

3. Eleştirmenin Türk kültürünü ve tarihini zenginlikleriyle ortaya koyarak gelecek nesillere aktarmadaki rolü sizce nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Eleştirmen, metindeki gibi tarihî hikâyelerde ideal davranışlara sahip şahsiyetleri ve olayları kendi içinde bulunduğu kültür yapısına göre yorumlamış ve aktarmıştır. Böylelikle gelecek nesiller, tarihlerine ve kahramanlarına hayranlık duyarak kendinden başkalarına da değer verme alışkanlığı kazanır. Kazandığı bu alışkanlıklar aracılığıyla da insanlar manevî ve ahlaki yönden beslenir ve güçlenir.

4. Eleştirmenin metinde anlattıklarının toplumsal gerçeklikle ilişkisi hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Metinde düşmana karşı gaza, kahramanlık, şehitlik gibi değerlerin ön plana çıkmasıyla verilen mücadele anlatılmaktadır. Türk toplumunda özellikle İslamiyet’le birlikte bu değerler her daim karşılık bulmuş, tarihî süreçte olayların seyrini değiştirmiştir. Mesela tarihte az bir kuvvetle çok defa galip gelinen mücadeleler vardır. Burada manevi gücün çeşitli şekillerde tezahür etmesi söz konusudur. Tarihsel ve toplumsal bir mücadele vardır ancak bu mücadelede dengelerin olağanüstü şekilde değişmesine bağlı olarak inandığımız değerlerden hareketle zaman, mekân veya imkân bakımından tam olarak izah edilemeyen durumların da yaşandığı toplum nazarında kabul edilen bir gerçektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 448 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!