Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 456

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 456 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 456

…tabi tutmak sözleri sıkça öne çıktı ve bunların kullanılması özendirildi. “Virüs değil virus. Bu sözcük Latince virus: zehirden geliyor. Her ülke onu virus diye yazıyor ve kendi okuma kuralına göre okuyor (biz hariç)…” Bu arada İtalyanca olan karantina (quarantina) kelimesi üzerinde de kısaca duralım. Salgın sırasında İtalyan limanlarına gelen gemilerin “kırk” gün limanda bekletilmesini ifade eden bir söz. Buradan karantina dilimize geçmiş, fiil olarak karantinaya almak biçiminde kullanıyoruz.
Birlik olma çağrılarına Türkçe terim kullanmayı da katalım, dildeki yabancılaşmanın önüne geçelim. Tarih boyunca her saldırıyı göğüsleyen Türk milleti, inşallah bu salgını da en az zayiatla bertaraf eder. Sağlık ordumuzun bunu başaracağından eminim.
Hamza Zülfikar, Türk Dili Dergisi

1. Eleştirmenin/yazarın metinde okuyucuyu yönlendirdiğini düşünüyor musunuz? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Eleştirmen, özellikle dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınında bilim insanlarının bu salgınla ortaya çıkan yeni kavramların karşılığını kendi dilinde bulma ve kullanma sorumlulukları olduğunu belirtmiştir. Bilim insanlarının, konuştuğu yabancı dil veya diller kadar kendi dilinin yapısını, sözcük ve terim türetme kurallarını da çok iyi bilmesi gerektiğini ifade ederek bu kavramlara karşılık kendi dilimizde yeni bir ad bulma yoluna gidilmemesini eleştirmiş, yaptığı olumsuz değerlendirmelerden sonra temenni, beğenme ve takdir etme tavrıyla okuru yönlendirmiştir.

2. Eleştirmenin/yazarın konuya bakış açısı metnin içeriğini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Konunun ele alınış biçimi özneldir. Yazar salgınla birlikte sağlık terimlerinin bilim insanları tarafından özellikle de iletişim kanallarında yabancı dillerden olduğu gibi alıntılanmasını, Türkçe dil bilgisi kurallarına uymayan ve eksik bir şekilde dilimize girmesini tehlike unsuru olarak görmüştür. Bu durumun dilin yabancılaşarak kirlenmesine sebep olmasını eleştirmiş, basın yayın organlarında bilim insanlarının bahsi geçen terim ve kavramların Türkçesinin kullanılmasıyla ilgili daha duyarlı davranmalarını arzu etmiştir. Yazarın takındığı bu eleştirel yaklaşım tavrı ise metnin içeriğinin öznelleşmesine sebep olmuştur.

3. Sizce eleştirmenin/yazarın konuyla ilgili bakış açısının şekillenmesinde hangi unsurlar etkili olmuştur?

  • Cevap: Dünya görüşü, tecrübe, kültür düzeyi, yaş, cinsiyet ve içinde bulunulan ruh hâli bakış açısını etkileyen unsurlardır.

4. Metinde geçen … insan sağlığıyla doğrudan ilgili olan bir salgını ifade eden, insanları çaresiz bırakan bir hastalığın yabancı kelimelerle anlatılması karşısında bigâne (yabancı) kalınması da kabul edilecek bir durum değildir. ifadesinde yazarın yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:

Yazarın bu yaklaşımını tutarlı buluyorum. Toplumda “Her şeyin başı sağlıktır.” şeklinde genel bir görüş benimsenmiş olsa da vücut sağlığının yanı sıra millet olma bilincini, birlik ve beraberliği sağlayan “ortak dil” kullanımında bilinçli davranma hususunu da toplumsal sağlığın muhafazası olarak görmek yanlış olmaz. Dolayısıyla özellikle salgın döneminde Türkçenin karşılaştığı en büyük sorun, yabancı sağlık terimlerinin herhangi bir hassasiyet gösterilmeden olduğu gibi dilimize girmesi ve kullanılması olmuştur. Yazar, her şeyden önce bu yeni kavramları karşılayacak sözcüklerin kaynak dilde ya da o dilin olanakları içinde bulunmasını arzu etmiştir. Bu dönemde Türkçeye çok sayıda sözcük girmesiyle sınır aşılmış, ölçü ve denge yitirilmiştir. Türkçe aleyhine bozulan bu denge; dil kirlenmesi, dilde yabancılaşma gibi kavramlarla ifade edilen bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 456 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!