Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 460

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 460 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 460

Aşağıdaki II. metni okuyunuz. I. ve II. metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

II. Metin
(…)
Mevzu, kompozisyon, fikir, kelime, hayal, ahenk bir müellifin eserini vücuda getirmek için seçtiği ve kullandığı her şey, bize onun şahsiyetini ifşa eder. Bu seçişler aynı zamanda, devri de gösterir. Zira devrin ruhu müellifin ruhuna, oradan eserine akseder. Üslup, teferruatına varıncaya kadar, ferdî veya içtimai davranış tarzının ifadesidir.
Akif Paşanın medrese dili ile yazması, Şinasi’nin halk kelimelerini tercihi, Namık Kemal’in siyasi, Ha- mid’in felsefi tabirler kullanmaları, Naci’nin, Mehmet Akif’in, Gökalp’ın, Yahya Kemal’in çeşitli yollardan konuşma Türkçesine gitmeleri ve filan cins kelimeleri seçmeleri hususi bir mana taşır. Mücerret ve müşahhas ifade, şu veya bu tarzda imaj yapısı, bizi müellifin ve devrinin düşünüş ve duyuş tarzına götürür. Hasılı metin tahlili, umumiyetle zannolunduğu gibi yabancı kelimelerin manalarını bilmek, vezni ve şekli buldurmak, edebî sanatları göstermek suretiyle teferruatı ortaya dökmekten ibaret değildir. Metinde mevcut her şeyi manalandırmak, müellifin şahsi davranış tarzına bağlamak, bütün ile arasındaki münasebeti meydana çıkarmak icap eder.
(…)

Mehmet Kaplan, Şiir Tahlilleri I

Kelime Dağarcığı:
aksetmek: Ulaşmak, yayılmak. ferdî: Kişisel, şahsi. hasılı: Kısacası. içtimai: Toplumsal. ifşa etmek: Gizli bir şeyi ortaya dökmek, açığa vurmak, imaj: İmge. mevzu: Konu. müellif: Yazar. mücerret: Soyut. müşahhas: Somut. umumiyetle: Genellikle.

3. Okuduğunuz I. metin 2020 yılında, II. Metin ise 1954 yılında yayımlanmıştır. II. metinde geçen Zira devrin ruhu müellifin ruhuna, oradan eserine akseder. cümlesinden hareketle Mehmet Kaplan ve Eray Sarıçam’ın dil ve üslup özelliklerini ve verdikleri örnekleri karşılaştırınız.

  • Cevap: Mehmet Kaplanın metninde, 1950’li yıllarda hâlâ varlığını sürdüren Osmanlı Türkçesinin izleri açıkça görülmektedir. Yazarın ciddi ve akademik bir üslubu vardır; tezine örnek verdiği isimler de onun yaşadığı dönemde ya da yakın geçmişinde yazan yazar ve şairlerdir. Eray Sarıçam ise günümüz Türkçesi ile yazmıştır; yazarın yalın, anlaşılır bir üslubu vardır; ele aldığı örnekler de kendi kuşağından isimlerdir.

4. Kaplan’ın Mücerret ve müşahhas ifade, şu veya bu tarzda imaj yapısı, bizi müellifin ve devrinin düşünüş ve duyuş tarzına götürür, cümlesini de göz önünde bulundurarak bir yazarın/şairin yazdıklarından hareketle o döneme dair tarihî ve sosyolojik çıkarımlar yapılıp yapılamayacağını açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Kaplan bu cümlede, bir döneme dair çıkarımlarda bulunmak için o dönemde yazılan eserlerin de incelenmesi ve analiz edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Dolayısıyla her yazarın, içinde yaşadığı dönemin tarihî, sosyolojik ve kültürel şartlarına ayna tuttuğunu ve yazdıkları eserlerde de o dönemden izler bulunduğunu belirtmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 460 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!