Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 494

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 494 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 494

Bir iki isim veremez misiniz?
O zaman tercih olur ve ötekiler buna kızarlar.
Etem Çalık, Edebî Mülakatlar
Kelime Dağarcığı:
abajur: Genellikle üzeri siperli masa lambası veya ayaklı lamba. etajer: Raflı, taşınabilir, küçük dolap. küttedek: Birdenbire “küt” diye ses çıkararak. muhit: Çepeçevre kuşatan, etrafını çeviren, çevreleyen ihata eden (şey). muntazaman: Düzenli olarak. müsvedde: Yazı taslağı, karalama. mütemadiyen: Ara vermeden, sürekli olarak, mütemadi. nam-ı müstear: Bir kimsenin tanınmamak için kendi adı yerine kullandığı takma isim, takma ad. şâyân-ı dikkat: Dikkate değer.

1. Yazarın, metinde öyküleyici, betimleyici ve açıklayıcı anlatım biçimlerini kullanması metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Muhtemel Cevap: Bir mülakatta sadece soru-cevaplar olsaydı ve bu anlatım biçimlerine yer verilmeseydi metin sıkıcı bir metin olurdu. Bu da okurun metne karşı ilgisini azaltırdı. Yazar bu biçimleri kullanarak okurun ilgisini ve dikkatini canlı tutacak bir anlatım gerçekleştirmiştir.

2. Memduh Şevket Esendal, Bu nam-ı müstearlardan birkaçını söyler misiniz? sorusuna bir cevap vermiş olsaydı düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurmuş olurdu? Niçin?

  • Cevap: Memduh Şevket Esendal, soruya bir cevap vermiş olsaydı düşünceyi geliştirme yollarından örneklemeye başvurmuş olurdu. Esendal, kullandığı müstear isimlere örnek olarak  birkaçını söylemiş olacak böylelikle mülakat yazarının öğrendiği bu yeni bilgi somut hâle gelmiş olacaktı.

3. Okuduğunuz metinde geçen Türk hikâye sanatı kendi kendisini bulmuş mudur? sorusunu siz cevaplasaydınız düşüncelerinizi açıklamak, okuyucuyu buna inandırmak için hangi anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını kullanırdınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Muhtemel Cevap: Açıklayıcı ve kanıtlayıcı anlatım biçimlerini kullanırdım. Düşünceyi geliştirme yollarından da tanımlama, örnekleme, tanık göstermeden faydalanırdım. Türk hikâyeciliğinin aşamalarını örneklerle açıklardım. Düşüncelerimi destekleyecek kanıtları ifade ederek düşüncemin doğruluğunu ispatlamaya çalışırdım. Ayrıca düşüncelerimin dayandığı kanıtların kaynaklarını da gösterirdim.

4. Öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerini kullanarak ileride yapmak istediğiniz meslekteki ilk gününüzü bir paragrafla anlatınız.

  • Cevap:

Muhtemel Cevap: Öğrenci gelecekte sahip olmayı planladığı mesleğinin gereklerini göz önünde bulundurup öyküleyici ve betimleyici anlatımı kullanarak mesleğindeki ilk gününü anlatacaktır.
Örnek: Bugün çok heyecanlıyım. Yıllardır beklediğim gün nihayet geldi. Bugün için aldığım takımı özenle dolaptan çıkardım. Annem jilet gibi ütülemiş. Siyah takım elbisem, beyaz gömleğim ve çok sevdiğim vişneçürüğü kravatım ile tam bir uyum içinde. Aynanın önünden ayrılmak istemedim. Daha doğrusu ayrılmaya cesaret edemedim. Heyecanla beraber bir korku kapladı içimi. Öğrencilerin karşısına kelimenin tam anlamıyla “jilet” gibi çıkmalıyım. Bugünün heyecanından olsa gerek o enfes kahvaltı gözüme gözükmedi. Hızlıca evden çıktım. Ner- deyse anneme “Allah’a ısmarladık” demeden çıkacaktım. Annem dualarla beni uğurladı. Bendeki heyecanın bir benzerinin annemin ela gözlerinde ışıldadığını gördüm. Kendimi sokağa attım. Bir an önce öğrencilerime kavuşmalıydım. Okul evimize yakın olmasına rağmen yol uzadıkça uzadı. Ben yürüdükçe sanki sokakta herkes bana bakıyordu. Bütün bakışlar üzerime mıhlanmıştı. Yolda yürürken herkesin ilgi odağı olduğumu düşündüm. Bu düşünce hoşuma gitmişti. Gülümsedim. Gülümsemeyle beraber yanaklarım, yaramazlık yapan çocuklara özgü bir mahcubiyetiyle kızardı. Nihayet okula varmıştım. İşte öğrencilerim. Beni bekliyorlardı.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 494 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!