Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

— ZonguldaklI bey, ağabey.
Gece yarısı, bu soğukta valiye gideceklerine başka bir koğuş bulmak, daha olmazsa polisler gittikten sonra kahveciye zorla kapıyı açtırmak mümkündü. Valiye kadar çıkmayı akıl edemezler.
(…)
— Ne ise, ben yukarıya doğru bir hızlanayım, belki geçmişlerdir de sen görememişsindir, dedi ve hafif hafif serpen karın içine karıştı gitti.
Tramvay gelmişti. Atladım. Tam yedek subay mektebinin önünden birtakım adamlar, gidiyordu. Fakat camlar o kadar buz tutmuştu ki göremeyince tramvaydan atladım.
Belki seksene yakın insandı. Aralarında gençler bile vardı. Büyük adımlarla gayet ciddi yüzlerle yürüyorlardı. Önde gidenlerin hâlinde daha büyük bir vaziyet vardı. Daha ciddi idiler. Tek tük geçenler durup onlara bakıyorlardı. Fakat onlar hiç kimseye bakmıyorlardı. Yalnız en önde gidenler bağıra bağıra konuşuyorlardı. Vali ile nasıl konuşacaklarını talim ediyorlardı. Kıyafetlerine baktım. Evet, benim mor pamuk hırkalı ve keten pantolonlu adamın hakkı vardı; onun gibi birtakım adamlar gidiyorlardı. Kulaklarımda genç Zonguldaklının:
— Canım, benim gibi adamlar bey ağabey, dediği zamanki hâli geliyordu.
Yatağım, tramvay beklediğim dakikalardaki o munis hâlini kaybetmişti artık. Ne şu, ne buydu. Bir yataktı. İçinde yatabildiğim için mesut değildim.
Sabahçı kahvelerini kapamadan evvel birkaç tane gece barınma evine şiddetle ihtiyacı olan İstanbul şehrinin kışı bazen ne kadar uzun, ne kadar uzun ve bitmez tükenmez bir afettir, bilen bilir.

Sait Faik Abasıyanık, Birtakım İnsanlar

1. Okuduğunuz hikâyenin kahramanları kimlerdir? Özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap: Hikâyede sokakta yaşayan kimsesiz, hamal, uşak gibi kahramanların dramı anlatılmaktadır. Bu insanların kimsesizliği ve bunun sonucunda da birbirlerine sahip çıkarak hayata tutunmaya çalışan insanlar oldukları anlatılmaktadır.

2. Okuduğunuz hikâyenin kahramanları günlük hayatta karşılaşılabilecek kişiler midir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Evet, bu insanlar her an sokaklarda karşılaşabileceğimiz gerçek kişilerdir. Yatacak yeri olmayan, ailesinden ayrı düşmüş kimsesiz insanlardır. Yazar bu kişileri eserine konu edinerek toplumdaki kanayan bir yaraya parmak basmak istemiştir.

3. Hikâye kahramanları ne tür özelliklere sahiptir? Bunu hikâye türünün gerçeklikle olan ilgisi bakımından inceleyiniz.

  • Cevap: Bu kişilerin ruhsal durumları pek iyi değildir. Çünkü sürekli hor görülen, hırpalanan ve kimsenin umursamadığı kişiler olduğu görülüyor. Yaşadıkları çevreye uyum sağlamışlardır. Kendilerine yatacak ortak yerler bulmuşlar ve birlikte hayata tutunmak için mücadele vermeye çalışıyorlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!