Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 124

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 124

Söz gelimi araştırmacı köşe yazısı (fıkra) konusuyla ilgili araştırmaya dayalı bir metin yazsın. Öncelikle genel ağ üzerinden konu ile ilgili genel ve kısa bilgiler elde edilir. Anahtar kelimeler belirlenir (köşe yazısı, gazete, fıkra, dergi, güncel, düşünce…). Belirlenen anahtar kelimeler arama motoruna yazılarak ön araştırma yapılır. Özellikle bu bilgilerdeki kaynak incelenir. Araştırmacının metnini oluştururken sadece genel ağdan yararlanması çok doğru ve güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle ön araştırmasını yaptıktan sonra kütüphaneden, kitaplardan veya süreli yayınlardan da yararlanmalıdır.

Genel ağ ortamındaki bilgiler; alanında uzman olan kişilerce yazılmamış, kaynaklara dayandırılmamış ve sık sık tekrarlanan bilgilerden oluşabilir. Bu nedenle buradan elde edilen bilgilerin güvenirliği sorgulanmalı ‘ ve bilgiler kontrol edilmelidir.

2. Bilgilerin Birleştirilmesi (Terkip Edilmesi)8. Genel aa ve kütüphanelerden numaralandırılarak sıraya konur. Bu kaynaklar taranarak ilgisiz olanlar veya belirlenen konuyu tam olarak karşılanmayanlar elenir. Kalan kaynaklar yeniden listelenerek incelenir ve elde edilen bilgiler bir araya getirilerek düzenlenir. Böylece araştırmaya dayalı metin yazmanın önemli bir aşaması gerçekleştirilmiş olur.

Birleştirilen ve düzenlenen bilgiler incelenir. Anlatım, yazım ve noktalama yönünden gözden geçirilir. Elde edilen bilgiler, kişisel cümle ve ifadelerle oluşturulmalıdır. Cümleler, kaynaktan olduğu gibi aktarılmışsa cümlelerin elde edildikleri kaynakların doğru ve özenli bir şekilde gösterilmesi gerekir.
Köşe yazısı konusunda yapılan araştırma sonucu edinilen bilgiler, aşağıda belirtildiği sıra ile düzenlenebilir:

1. Köşe yazısı nedir?
2. Köşe yazısının özellikleri nelerdir?
3. Köşe yazısının bölümleri nelerdir?
4. Köşe yazısı örnekleri
5. Kaynakça

3.  Kaynak Gösterme: Bütün bilimsel çalışmalarda yararlanılan kaynaklar belirtilmelidir. Araştırmaya dayalı metinler de bilimsel çalışma yani bilimsel metinler grubuna girer. Bu nedenle yazılan araştırmaya dayalı metinlerde de yararlanılan kaynakların gösterilmesi gerekir. Bu, hem büyük emekler harcanarak yazılan eserlerin yazarlarına saygının gereği hem de ahlaki bir sorumluluktur. Bununla birlikte kaynakça, yararlanılan kaynaklara ulaşmak isteyen başka araştırmacılar için de bir yol göstericidir. Kaynak gösterme, akademik yazım stillerine göre farklılık gösterir.
Araştırmaya dayalı metinlerde kaynak gösterme iki şekilde gerçekleştirilebilir:
• Sayfanın altında dipnotlu kaynak gösterme
• Metnin içinde kaynak gösterme
Sayfanın Altında Dipnotla Kaynak Gösterme: Bu yöntemde alıntı yapılan bölümün sonuna dipnot numarası yazılır. Metin içinde verilen numara sayfanın altına yazılır ve numaranın karşısına kaynağın künyesi yazılır (eserin yazarının adı ve soyadı, eserin adı, basıldığı yayınevinin adı, basım yeri ve tarihi, alıntının yapıldığı sayfa numarası). Sayfanın altında verilen künyelerin tamamı, metnin sonunda “kaynakça/kaynaklar” bölümünde alfabetik sıraya göre verilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!