Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 52

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 52

Sonraları alıştın. Pencereden onları dinlemeği severdin. Onlar bilmem kimin gelininin kötülüğünü, falancanın kansını anlatırlar. Sen onları öyle bir dinlerdin ki. “Anne” derdin, “bu çıkmazın havası bambaşka.” “Hatırlıyor musun?” Delikanlı yedi senelik nasırlanmış memleket hasretine rağmen boğuk bir sesle “Öyle” dedi. “Hatırlıyorum anne. Fakat biliyor musun iyi insanlardı. (…)”

Lâmia Hanımla beraber bütün kiracılann üzüntüsüne rağmen bu gecenin haftasında Abdürrezzak Efendilerin dönüşü, gelişleri gibi bir rüya sessizliğinde ve bir masal hızında oldu. Kimi “gördünüz mü?” dedi. “Biz söylemiştik. Ne olacak, haram mal adamın ayağına dolaşır böyle. Koskoca apartımanı da satıp yemişler. Yaa… böyledir işte, milletin kesesinden çalınan haram mal böyledir. Ayağına dolaşır adamın.” Ve sustular. Ve yine o esrarlı susuşla faziletlerini göstermek istediler. Bir kısım mahalleli “Yok canım!” dedi “ne haram malı. O adamın günahı yok. Kışı geçirmek için gittiler. Sonra burda malları da var.” Fakat daha rttay» gidin uo«in Kir söyteyemcdüer. Aç&cast kimse hakikati öğrenemedi. Kimse Celile Hanımın akşamlan pencereden, kapının önüne oturan genç, ihtiyar, ağırbaşlı, çocuklu kadınları seyretmesindeki sebebi bilemedi. Abdürrezzak Efendı’nin yeni fidanlarla, körpe ve genç ağaçlarla uğraşırken, onlan öpüp yapraklarını okşarken duyduğunu duyamadı. Kimse küçük kızın, evlerinin önünde yanan elektrik lambasına, gözlerini kırpa kırpa bakmasındaki güzelliği göremedi.

Ve kimse Minare-i Sağır mahallesindeki o çıkmaz, o eciş bücüş, o kirli sokağın her şeylerine rağmen iyi insanlarını ve o bambaşka havasını anlayamadı, duyamadı, bilemedi.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Gruplan

cerre çıkmak: Medreselerde okuyanların para ve erzak toplamak için belli aylarda köylere dağılıp imamlık veya müezzinlik yapması.
fazilet: Ahlakın övdüğü iyi olma, alçakgönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, erdem.
fıtra (fitre): Ramazan ayı içinde verilen miktarı belirli sadaka, fıtır sadakası.
müphem: 1. Belirsiz. 2. Açık ve belirgin olmaksızın.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Hikâyeler: Türk edebiyatında, içinde doğup büyüdüğü toplumu değiştirme çabasında olanların yanı sıra toplumun sahip olduğu gelenekleri, millî ve manevi değerleri, dinî değerleri koruma gerekliliğinin çabasında olan yazarlarımız da vardır. Bu yazarlarımız, toplumun bu değerlerine dair farkındalık oluşturma çabası içindedirler. Eserlerinde dinden, tarihten, gelenekten, değerlerimize bağlı yaşamaktan söz ederler. Şehitlik, gazilik, bayramlaşma, misafir ağırlama, misafiri hoş karşılama, tasavvuf, aile gibi önemli değerleri ve unsurları ele alırlar. Genellikle ilahi bakış açısıyla yazılan bu eserlerde verilmek istenen ileti, olay örgüsünde ön plana çıkarılır. Batılılaşmanın etkisiyle din, dil, tarih, gelenek, ahlak gibi değerlerin sarsılmasını engellemek isteyen yazarlarımız; halkı bu konuda bilinçlendirmeyi de amaçlamışlardır. Mustafa

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!