Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 135

Bitki hareketleriyle ilgili aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Çok geniş ve rengârenk bir botanik bahçeye sahip komşunuzu ziyarete gittiniz. Bahçeden içeri girdiğinizde genç bir ayçiçeğinin size bakar yönde olduğunu gördünüz. Bahçede ilerlerken eliniz küstüm otunun yapraklarına temas edince yaprakların kapandığını gördünüz. Biraz daha ileri gittiğinizde akşamsefasının ve lalelerin çiçeklerinin kapalı olduğunu, fasulyenin bir ağaca sarılarak uzadığını gözlemlediniz. Bir de köpeğin devirdiği gözden kaçırılmış ve düzeltilmesi unutulmuş bir saksı çiçeğinin açıkta kalan köklerinin köpeğin su içtiği kaba doğru yöneldiğini, gövdesinin ise aksi yönde uzadığını fark ettiniz, bir alanda yapılan çapa işleminde erik ağacının açıkta kalan köklerinin gübreye doğru uzadığını, çapadan zarar gören kökün ise aksi yönde uzadığını gördünüz. Ziyareti gün batımına yakın bir saatte sonlandırıp, müsaade isteyerek bahçeden ayrılırken ayçiçeğinin yönünün değiştiğini de fark ettiniz.

1. Bu ziyaret sonunda bahçede gördüğünüz tropizma ve nasti hareketleri ve yönleri hakkında hangi değerlendirmelerde bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Küstüm otunun yapraklarının kapanması sismonasti, akşamsefası bitkisinin yapraklarının gündüz vakti kapanması fotonasti, lale yapraklarının hava sıcaklığının düşmesine bağlı olarak kapanması termonasti, fasulyenin ağaca sarılarak büyümesi haptotropizmadır. Devrilen saksıda çiçeğin kök kısmında pozitif geotropizma, gövde kısmında ise negatif geotropizma olayı gösterdiği; erik ağacında gübreye yönelme ile pozitif kemotropizma, yaralanmaya bağlı olarak da negatif travmatropizma hareketinin olduğu; ayçiçeğinde ise pozitif fototropizma olaylarının görüldüğü tespit edilmiştir.

2. Ayçiçeğinin yön değiştirmesinin nedenini ve küstüm otunun yapraklarını kapatarak uyarıya cevap vermesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Ayçiçeğinin oksin hormonuna bağlı olarak ışığın geliş yönünün aksi tarafında bulunan hücreleri uyarılır, büyüme hızlanır ve ışığın yönünü takip eden ayçiçeği pozitif fototropizma hareketi yapar. Küstüm otu ise uyarının yönüne bağlı olmaksızın turgor basıncının değişimine bağlı yapraklarını kapar, sismonasti hareketi ile uyarana tepki verir.

Went’in fototropizma ile ilgili deneyleri: Ucun yerine bir ağar blok konulduğunda koleoptilden ağar bloka geçebilen bir kimyasal (pembe ile gösterilmiştir.), kök koleoptilin uzamasını teşvik eder. Ağar blok, karanlıkta tutulan ve ucu kesilmiş bir koleoptil ucunun uzağına yerleştirilirse organ, tek taraftan ışık alıyormuş gibi kıvrılır. Bu kimyasal, bir hormon olan oksindir. Oksin, sürgünde hücrelerin uzamasını teşvik etmektedir.

3. Yukarıdaki şekilde gördüğünüz deneyde oksin hormonun koleoptil üzerindeki etkisi ve değişimleri izlenmektedir. Bu resimden yararlanarak harflerle (A, B, C, Ç, D) belirtilen yönelim ve değişimler hakkında gözlemlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Deneyde görüldüğü gibi bir koleoptilin (büyüyen uç kısım) sürgün kısmı kesilerek agar bloka difüzyonla geçiyor. Şekil A’da oksin hormonu içeren kısım olmadığı için büyüme yavaşlar ve yönelim gerçekleşmez. Buna mukabil B’deki agar da oksin içere- mediğinden gelişim A’da görülenle aynıdır. C’de kesilen koleop- tilin silindirik kısmının tamamına yerleştirilen oksin içeren agar, koleoptilin boyuna büyümesini sağlar ve yönelim gerçekleşmez. Şekil Ç ve D’de kesilen koleoptilin silindir kısmının yarısını kapsayacak şekilde sağlı ve sollu oksin içerikli agar yerleştirildiğinde ise ışık olmamasına rağmen agarın konulan kısmının aksi yönünde yönelim gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu durumda oksin ile temas hâlinde olan hücrelerin uyarılarak mitoz bölünme ile uzadığı ve yönelimin sağlandığı görüşüne varılmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!