Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

Aşağıdaki metni okuyarak 4. soruyu cevaplayınız.

Bitkiler tarafından topraktan çok fazla miktarda alınan ve bitki dokusunda fazla miktarlarda bulunan besin elementlerine makro element, topraktan az miktarda alman ve bitkideki konsantrasyonları makro elementlere göre daha düşük olan besin elementlerine ise mikro element denir.

4. Alüminyum bitkide kullanılmayan tepkimelerde inhibitör (zehir) etkisi gösteren bir elementtir. Alüminyum makro element ya da mikro element gruplarına girebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Alüminyum makroelement ya da mikroelement değildir. Zararlı olan bu element bu sınıflara dâhil edilemez.

3. Yönerge

Yandaki görseli inceleyerek 5 ve 6. soruları cevaplandırınız.

5. Mikoriza mantarının verime etkisini göstermek amacıyla Yozgat Tarım İl Müdürlüğü personeli kontrolünde çiftçilerle beraber şeker pancarı tarlasının bir kısmına mikoriza mantarı ile kaplanmış şeker pancarı tohumları ekilmiştir. Geriye kalan kısmına ise normal tohum ile ekim yapılmıştır. Hasat dönemine gelindiğinde mikoriza mantarh pancarların daha iyi geliştiği görülmüş, yapılan hasatta da mikoriza mantarı uygulanmış kısımdan % 10 daha fazla ürün alınmıştır. Bu verimin sebeplerinin neler olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Mikoriza mantarı, bitki köklerinin yüzeyini genişletmiş ve toprakta bulunan besin elementleri ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağlamıştır. Böylelikle üretimde kalite ve verim artmıştır

6. Toprak Ana Bilim Dalı Uzmanı Ümmühan Hanım, Konya yöresinde yetiştirilen kuru fasulyeden izole ettiği Rhizobium sp. bakterilerinin etkinliklerini belirlemek istemektedir. Konya yöresinde fasulye (Phaseolus vulgaris L) tarımının yapıldığı alanlarda bitki köklerinde nodül gözlenmiştir. Nodülde havanın serbest azotunu fasulye bitkisine yararlı hâle getiren ortak yaşam (simbiyosis) sistemi kuran Rhizobium sp. popülasyonu vardır. Ümmühan Hanım bu ittifak bakteriler sayesinde bölgedeki fasulye verimi, gübre kullanımı ve çevre kirliliği üzerine hangi sonuçları çıkarmıştır?

  • Cevap: Ümmühan Hanım, kaliteli ürün ve yüksek verim elde edileceği, bakterinin azot bağlayıcı özelliği sayesinde fasulye tarımı yapılan alanlarda azotlu gübre kullanımının azalacağı, toprak ve su kirliliğinin önüne geçileceği sonuçlarını çıkarmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!