Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

1. 1 numaralı tüpün kullanılmasındaki amaç nedir?

  • Cevap: 1 numaralı tüp kontrol grubudur. Bitki olmaksızın oda sıcaklığında suyun ne kadarının buharlaşma ile kaybedileceğini gözlemlemek amacıyla oluşturulmuştur.

2. Etkinlik sonunda tüplerin her birinde farklı su seviyelerinin gözlenmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: 2 numaralı tüpte bitkinin kökü olmamasına rağmen su seviyesi azalır. Çünkü su, kohezyon ve adhezyon özellikleri sayesinde bitkinin gövde içine doğru hareket eder. Alınan suyun bir miktarı yapraklarda terleme ve fotosentez olayları sayesinde yitiri- lir. 3 numaralı tüpte bitkinin yaprakları kesildiği için stomalar aracılığıyla terleme olmaz ve fotosentez olayı gerçekleşmez. Bitki daha az su kaybeder. Bu yüzden de tüpten daha az su gövde içine doğru hareket eder. 4 numaralı tüpteki bitkinin tüm organları mevcuttur. Kök basıncı, suyun kohezyon-adhezyon özelliği ve yapraklardaki terleme ve fotosentez olayları sonucu daha fazla su hareketi gözlendiği için suyun azalması en fazla 4 numaralı tüpte olur. 5 numaralı tüpün kökü var ama yaprakları yoktur. Su, gövde içinde yukarı doğru hareket eder. Ancak yaprakları olmadığı için terlemeyle veya fotosentezle su kaybı olmaz. Bu yüzden 5 numaralı tüpte su seviyesinin azalması 4 numaralı tüpe göre daha az olur. 6 numaralı tüpte yapraklar vazelinle kaplandığı için terleme olayı gerçekleşmez. Bitki daha az su kaybedeceği için tüpteki sudan daha az su alır.

3. Bitkinin hangi kısmı (kök, gövde veya yaprak) suyu yukarı taşımada en etkili olmuştur?

  • Cevap: Su seviyesindeki azalma en fazla 4 numaralı tüpte olmuştur. Bu durumda bitkinin kök ve yaprak kısımlarının suyun gövde üzerinden yukarı taşınmasında en etkili kısımlar olduğu söylenebilir.

4. Eğer 2 numaralı tüpteki bitkinin yaprakları daha fazla sayıda olsaydı tüpteki su seviyesinde nasıl bir farklılık beklerdiniz?

  • Cevap: Eğer 2 numaralı tüpte yapraklar daha fazla olsaydı tüpteki su daha fazla yukarı yükselirdi ve su seviyesindeki azalma daha fazla olurdu. Çünkü yapraklardan terleme yoluyla daha çok su kaybedilirdi.

5. Eğer 5 numaralı tüpteki bitkinin kökleri daha fazla olsaydı tüpteki su seviyesinde bir farklılık olur muydu?

  • Cevap: Eğer 5 numaralı tüpteki bitkinin kökleri daha fazla olsaydı tüpteki su seviyesinde az bir fark olurdu. Kök basıncı sayesinde bir miktar su daha gövde içine doğru hareket ederdi.

6. Suyun bitki içerisinde yukarı doğru hareketinde nelerin etkili olduğunu düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Suyun bitki içerisinde yukarı doğru hareketinde kök basıncı, ksi- lem borularındaki suyun kohezyon-adhezyon özelliği sayesinde su sütunu oluşturması ve yapraklarda terlemeyle oluşan emme kuvveti etkilidir.

7. Rüzgârın, terleme hızı üzerindeki etkisinin ne olabileceği konusunda bir hipotez kurunuz ve hipotezinizi test etmek için bir deney tasarlayınız.

  • Cevap: Kurulabilecek hipotez şudur: Rüzgâr bitkilerde terlemeyi hızlandırır. Tahmin: Eğer bitki çevresinde vantilatörle bir hava akımı oluşturulursa bitkinin terleme hızı artmalıdır.
    Deney: Geniş yapraklı özdeş bitki fidelerinden iki ayrı potometre düzeneği hazırlanır. Potometre düzeneğinden birinin 1,5-2 metre uzağına vantilatör yerleştirilir. Diğer potometreye vantilatör konulmaz. Yapraklar su kaybettikçe içinde bulundukları tüpten su emerler ve emilen suyun yerine kılcal borudan su çekilir. 15 dakika süreyle kılcal borudan eksilen su birer dakika arayla cetvelden okunarak tabloya kaydedilir.

Sonuç: Eğer vantilatör uygulanan potometredeki kılcal borudan daha çok su çekilirse bu, bitkide terlemenin daha fazla olduğu anlamına gelir. Hipotez geçerli olur.

Potometre aleti yapmak için çeşitli düzenekler hazırlanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!