Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164

1. Yukarıda verilen 5 deney düzeneğinden hangisi kontrol grubudur? Deney düzeneklerindeki beherglasların üzeri neden alüminyum folyo ile kapatılmıştır?

  • Cevap: Deney düzeneklerinden 1. deney düzeneği kontrol grubudur. Beherglasların üzerinin alüminyum folyo ile örtülmesinin nedeni, beherglastaki suyun buharlaşmasını önlemektir.

2. Bir saat ara ile deney düzeneklerini kontrol ediniz. Buna göre:

a) Bitkinin terleme ile ne kadar su kaybettiğini belirlemek için beherglastaki su hacmini ve hassas terazideki ağırlıkları her bir düzenek için aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap: Tablo deney sonucuna göre doldurulacak.

b) Beş deney düzeneğini de karşılaştırarak bitkideki terleme oranını küçükten büyüğe doğru sıralayınız.

  • Cevap: Deney düzenekleri arasında en çok terleme 4. deney düzeneğinde, en az terleme ise 3. deney düzeneğinde olacaktır. Bitkideki terleme oranının küçükten büyüğe doğru sıralanışı aşağıda verilmiştir. Düzenek 3 < Düzenek 2 < Düzenek 1 < Düzenek 5 < Düzenek 4

3. Terlemenin bitkiye sağladığı yararlar ile ilgili hipotezler kurarak yaptığınız deneylerin sonucunun kurmuş olduğunuz hipotezleri destekleyip desteklemediğini kontrol ediniz.

  • Cevap:

Hipotez: Terleme, bitkilerin kökten su ve mineral alımını kolaylaştırır.
Hipotez: Işık nedeniyle yapraklar ısınır, terleme ile ısınan yapraklar soğur.
Deney sonuçları hipotezleri destekleyecektir, eğer deney sonuçlarınız bu iki hipotezi desteklemiyorsa deneyinizin yapılış şeklinde bir hata vardır. Deneyinizi tekrarlayınız.

4. 4 ve 5. deney düzeneklerinde farklı mesafelerde el feneri kullanılmasının amacı ne olabilir? Vereceğiniz cevabı fotosentez ile ilişkilendiriniz.

  • Cevap: El fenerinin bitkiye yaklaştırılması birim alana düşen ışık miktarını (ışık şiddetini) arttıracaktır. Bu durum fotosentez hızının artmasına ve stomaların açılmasına neden olacak ve stomaların açık olması da terlemeyi artıracaktır. Işık kaynağı yaprağa yakın oldukça fotosentez hızlanacak ve terleme artacak, ışık kaynağı yapraktan uzaklaştıkça fotosentez yavaşlayacak ve terleme azalacaktır.

5. 2 ve 3. deney düzeneklerinde saf su yerine tuz çözeltisi kullanılmasının nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Kökteki emici tüylerin topraktan su ve mineral alabilmesi için emici tüy hücrelerindeki çözünmüş madde yoğunluğunun topraktaki çözünmüş madde yoğunluğundan büyük olması gerekir. 2 ve 3. deney düzeneklerindeki tuzlu su çözeltileri toprak ortamını simgelemektedir. Çözeltideki tuz oranı arttıkça bitkinin su alması zorlaşacak ve terleme azalacaktır. Düzenek 2’deki tuz yoğunluğu, düzenek 3’e göre daha az olduğu için düzenek 2’deki bitki ortamdan daha fazla su alabilecek ve daha fazla terleyecektir.

6. Tartı yöntemi ile bitkilerde terleme olayı nicel olarak gözlemlenebilir. Siz de bitkilerde terleme olayını nitel olarak gözlemleyebileceğiniz bir hipotez kurunuz. Hipotezinizi test edebilecek tahminlerde bulununuz ve kontrollü bir deney tasarlayınız.

  • Cevap:

Olası cevap:
Hipotez: Odunsu bitkilerde terleme olayının yoğun gerçekleştiği organ yapraklardır.
Tahmin: Yaprakların üzeri kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtları ile kapatılırsa terleme sonucunda kaybedilen su mavi renkli kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtlarının rengini pembeye dönüştürecektir.
Kontrol Grubu: Odunsu bitkinin gövdesinin üzeri kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtları ile kaplanır.
Deney Grubu: Odunsu bitkinin yapraklarının yüzeyi kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtları ile kaplanır.
Deneyin Yapılışı: Transpirasyon olayının gözlemleneceği odunsu bitkinin yapraklarının yüzeyi kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtları ile kaplanır. Kontrol grubu için de odunsu bitkinin gövdesinin üzeri kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtları ile kaplanır. Belirli bir süre beklenir, mavi renkli kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtlarındaki renk değişimi gözlemlenir.
Deney Sonucu: Gövde üzerindeki mavi renkli kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtlarının rengi değişmez veya hafif bir pembe rengi alır. Yaprak yüzeyindeki mavi renkli kobalt klorür (CoCl2) filtre kâğıtlarının rengi ise pembeye dönüşür. Deney sonuçlarının hipotezi desteklediği görülecektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!