Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

4. Muz bitkisi, ülkemizde çoğunlukla toprak altı yumrularla üretilmektedir. Toprak altı yumrular, göz adedine göre parçalanır ve bu parçalar seralara dikilir. Parçaların sürgün vermesi sağlanır. Elde edilen sürgünlerden muz bitkileri elde edilir. Fasulye bitkisi yetiştirmek için belirli arayla çukurlar açılır. Çukurların içine en az beş ila yedi adet tohum koyulur ve toprak kapatılarak çimlenmeye bırakılır. Ülkemizde muz ile fasulyeden yeni bitkiler elde edilme sürecini, bir bitkiden kalıtsal yapısı aynı olan ikinci bir bitki elde edebilme bakımından karşılaştırınız. Muz ve fasulye bitkilerinden hangisi, değişen ortam koşullarına daha dayanıklı bitkiler oluşturabilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Muz bitkisi ülkemizde yumru ile vejetatif üretilmektedir. Eşeysiz üreme çeşidi olduğundan yeni oluşan muz bitkileri ata bitkilerle kalıtsal olarak birbirlerinin aynısı olurlar. Ancak fasulye bitkisi tohumla eşeyli olarak üretildiği için kalıtsal olarak farklılıklar ortaya çıkabilir. Değişen ortam koşullarına dayanıklılık oluşturabilmesi için eşeyli üreyip çeşitlilik oluşturabilmesi gerekir. Bu durumda fasulye bitkisi değişen koşullarla daha kolay uyum sağlayabilir.

5. Tohum kabuğunun kalınlığı ile bitki tohumunun uyku hâlinde kalması arasında bir ilişki var mıdır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Tohum kabuğunun kalınlığı tohumun dormanside kalış sürecini etkiler. Tohum kabuğu ne kadar kalın ise bitkinin tohum kabuğunun çatlaması ve su alarak çimlenmeye başlaması o kadar geç olur.

6. Görsel 3’e göre çimlenme sürecinde fasulye tohumunda oluşan ilk yapı nedir? İlk önce bu yapının oluşmasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: İlk oluşan yapı köktür. Çünkü çimlenmenin başlangıcında bitkinin henüz yaprakları oluşmamıştır. Ama kökleriyle topraktan su almaya ihtiyacı çoktur. Çimlenme sırasında hidroliz reaksiyonları ve enzimlerin iş görebilmesi için ilk önce kökün oluşması normaldir.

7. Aşağıdaki soruları görsel üzerinde yanıtlayınız.

a. Generatif çekirdek nerede oluşur?
b. Tozlaşma hangi bölümde gerçekleşir?
c. Polen nerede oluşur?
ç. Tozlaşma için cezbedici renkleriyle canlıları kendine hangi bölge çeker?
d. Döllenme nerede gerçekleşir?

  • Cevap:

a → 2
b → 1
c. → 4
ç. → 5
d. → 3

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!