Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 25

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 25 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 25

Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

DNA molekülü bütün hücrelerde bulunur ve hücre bölünmelerinden önce kendini yarı korunumlu olarak eşler. DNA molekülünün kendini eşlemesi sırasında DNA polimeraz, DNA ligaz ve helikaz enzimleri görev alır. DNA’nın her bir zinciri yeni sentezlenecek olan DNA zincirleri için bir kalıp görevi yapar. Helikaz enzimi bazlar arasındaki hidrojen bağlarının koparılmasında rol oynar ve sarmal yapısının açılmasını ve replikasyon çatallarının oluşmasını sağlar. DNA polimeraz enzimi ise açılan zincirlerdeki bazların karşılarına uygun nükleotitlerin eşlenmesini sağlar. Replikasyon sırasında DNA polimeraz enziminin eklediği yeni nükleotitlerden oluşan DNA parçacıkları DNA ligaz enzimi tarafından birbirine bağlanır. Eşlenmenin tamamlanmasıyla bir zinciri eski nükleotitlerden oluşan diğeri ortamdan alınan yeni nükleotitlerden meydana gelmiş, birbirinin aynısı olan iki DNA molekülü oluşur.

1. Bir bireyin aynı tip hücrelerinde DNA’nın niteliğinin ve niceliğinin aynı kalmasını sağlayan olayların neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Aynı tip hücrelerde DNA’nın niteliğinin ve niceliğinin aynı kalması, hücrelerin mitoz bölünmeye hazırlanırken kromozomların üzerindeki histonlar ve proteinlerden oluşmuş kılıfın sıyrılmasıyla serbest hâle gelen DNA’nın tüm uzunlukları boyunca bir ucundan diğer ucuna doğru kendini yarı korunumlu olarak eşlemesinden kaynaklanmaktadır. Bu eşlenme şekli ile birbirinin aynısı iki DNA molekülü oluşmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!