Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

Protein sentezi hakkında verilen metin ve görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Dünya üzerinde var olan canlıların sayısını biliyor musunuz? Pencereyi biraz daraltarak tekrar bakalım, var olan hayvanların sayısını? Bu sorulara cevap olacak sayısal verilere internette bir arama motoru aracılığı ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Peki, şimdi bakış açımızı biraz değiştirelim! Milyonlarca sayıda canlı çeşitliliğine sebep olan faktörler nelerdir?

Bütün canlılar DNA bulundururlar ve DNA her canlıda A, T, G, S adı verilen dört tane organik bazdan temel alır. Bunca çeşitlilik bu 4 harfin oluşturduğu nükleotitlerin farklı sayı ve sırada dizilmesi ile meydana gelmektedir. DNA, bir canlının sahip olacağı özellikleri belirleyen bilgi molekülüdür. Bilgi içeren bu molekülde ortaya çıkabilecek herhangi bir hata, farklı seviyelerde aksaklıklara sebep olur. Fakat bilginin saklanması kadar onun ifade edilmesi de çok önemlidir. Bilginin ifade edilmesi, görünür hâle gelmesi protein sentezi ile mümkündür. Protein sentezi tam bir ekip işidir. Ekibin başında DNA, DNA’daki bilgiyi alan, taşıyan ve oluşumuna zemin hazırlayan RNA’lar bulunmaktadır. Ortaya çıkan sonuç ise bizi biz yapan özelliklerdir. Örneğin mavi göz rengi bilgisi DNA’dadır. Fakat göze rengi veren pigment proteinden oluşur. Protein sentezi sırasında transkripsiyon ve translasyon olayları gerçekleşir.

Transkripsiyon hücre türüne göre çekirdekte, sitoplazmada, mitokondride ve kloroplastta gerçekleşirken translasyon sitoplazmada, endoplazmik retikulumda, çekirdek zarında, mitokondride ve kloroplasttaki ribozomlar üzerinde gerçekleşmektedir. DNA’da bulunan ilgili gendeki bir hata, sentezlenecek olan mRNA ve proteinin de yanlış üretilmesine neden olur ve yanlış üretilen bu moleküller hücre tarafından parçalanır.

1. Transkripsiyon ve translasyon olaylarının farklı canlılarda hücrenin farklı bölgelerinde gerçekleşmesi üretilen proteinin çeşitliliğini etkiler mi? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, etkilemez. Protein çeşitliliğini etkileyen faktör DNA’daki şifredir.

2. Görsel l’deki olay sırasında 1. nükleotit olan C nükleotidinin karşısına G yerine A yerleşirse oluşan hata kalıcı olur mu? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, kalıcı olmaz. Eğer hata sonucunda oluşan kodon, istenilen amino asit şifresine uymuyorsa hatalı bir üretim olur. Hatalı üretilen bu mRNA hücre tarafından parçalanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!