Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

1. Aslı ve Mehmet yukarıdaki metni okuduktan sonra aşağıdaki iddialarda bulunmuşlardır.

a) Aslının iddialarına yönelik oluşturabileceğiniz karşı argümanlarınız veya iddialarınız neler olur?

  • Cevap: Aslı’nın iddialarına yönelik karşı argümanlar:

• Dolly, yetişkin bir koyunun vücut hücresinden alınan bir hücreden üretilmemiştir. Dolly, koyunun vücut hücresinden çıkarılan çekirdeğin, çekirdeği çıkartılmış yumurta hücresine transfer edilmesiyle oluşan bir döldür.
• Dolly, vücut hücresinin vericisi olan koyuna genetik olarak tıpatıp benzer. Dolly, genetik bir klondur. Ancak fenotip olarak aynı görünmeyebilir çünkü devreye pek çok farklı çevresel faktörler girer.
• Polly ve Dolly’nin verici hücre kaynakları farklıdır. Dolly, yetişkin bir koyunun meme hücre çekirdeğinin yumurtaya transferiyle üretilirken Polly de embriyo hücresinin çekirdeğinin transferiyle üretiliyor.

b) Mehmet’in iddialarına karşı sizin iddialarınız nelerdir?

  • Cevap: Mehmet’in iddialarına yönelik karşı argümanlar:

• Polly, üreme amaçlı klonlanmıştır. Polly’den embriyonik kök hücre elde edilmemiştir.
• Polly, gerçekte yetişkin bir koyunun klonlanmasıyla oluşturulmamıştır. Bir koyunun embriyosundan alınmış hücrelerden üretilmiştir. Diğer bir deyişle olgun bir hücreden (gelişimini tamamlamış) değil; embriyonik bir hücrenin çekirdeğinin transferiyle üretilmiştir.
• Polly’de gen aktarımı ve çekirdek transferi birlikte kullanılmıştır. Bu yüzden transgenik bir klondur.

2. Bilim insanları, hayvanları neden klonlamak ister?

  • Cevap: Belirli özelliklere sahip hayvanların aynı soylarını üretmek, nesli tehdit altında olan hayvanların popülasyonlarını artırmak, ilaç üretimi veya tıbbi amaçlı araştırmalarda kullanmak için klonlamak isterler.

3. Bazı bilim insanları, Sibirya’da keşfedilen donmuş mamutlardan toplanan hücrelerden klonlama yapılabileceğini ve günümüzdeki fillerin kullanılarak klon mamutların büyütülebileceğini düşünmektedirler. Siz bu düşünceye katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

Olası cevap-1: Evet, katılırım. Mamutun vücut hücre çekirdeği bir yumurta hücresine transfer edilebilir ve dişi bir filin rahmine yerleştirilebilir.
Olası cevap-2: Hayır, katılmam. Binlerce yıl önce ölmüş mamutun donmuş hücrelerinde çekirdek yapısı bozulmuş olabilir. Klonlamada verici hücre canlı organizmadan elde ediliyor ve aynı tür başka bir dişinin vücuduna yerleştiriliyor. Fil ve mamut aynı tür değildir.

4. Bir biyoteknoloji uzmanı olduğunuzu varsayınız. Nesli tehdit altında olan canlıların korunması ve üretilmesi konulu bir konferansa panelist olarak davet edildiniz. Dinleyicilerden biri söz alarak şu soruyu size yöneltiyor: “Nesli tehdit altında olan türleri klonlayarak çoğaltsak olmaz mı?” Siz bir uzman olarak bu dinleyicinin sorusunu nasıl cevaplardınız?

  • Cevap: Olası cevap: Evet, nesli tehdit altında olan türleri klonlayarak çoğaltabiliriz. Böylece soylarının kısmen ortadan kalkmasını önleyebiliriz. Ancak klonlamanın bazı dezavantajları vardır. Klonlanan canlılar arasında genetik çeşitlilik olmaz. Bu canlıların doğal ortamlarında eşeyli üreme yapması daha avantajlıdır. Ayrıca, klonlanan hayvanlar, Dolly örneğinden bilindiği üzere, sağlık sorunları yaşamaktadır ve ömürleri daha kısadır.

5. Himalaya tavşanının deri hücresinden çıkarılan çekirdek, şinşilla tavşanından alınmış bir yumurtaya naklediliyor. Kültür ortamında çoğalan hücre kümesi (embriyo) albino tavşanın uterusuna yerleştiriliyor. Klonlanan tavşanın kürkü hangi renk olur? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Klonlanan tavşan, Himalaya tavşanının kürk renginde olur. Çünkü vücut hücresinin çekirdeği tüm genetik özelliği taşır. Hima- laya tavşanının deri hücresinden alındığı için oluşan yeni yavru tavşan, Himalaya tavşanının bir klonudur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!