23 Ocak Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Hikâyede aslolan “olay” değildir. Hikâye, sona erdiği zaman her şey bitmiş değildir. Hikâye, asıl bundan sonra başlıyor demektir. Zira kişiler tamamıyla tanıtılmadığı, olaylarda kesinlik hâkim olmadığı için okuyucunun hayal gücü hareket hâlindedir.

Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangisi bu açıklamaya örnek oluşturacak eserler kaleme almıştır?

A) Sait Faik Abasıyanık

B) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

C) Oğuz Atay

D) Refik Halit Karay

E) Peyami Safa

 

2. Aşağıdakilerden hangisi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hikâye türündeki eseridir?

A) Abdullah Efendi’nin Rüyaları

B) Huzur

C) Saatleri Ayarlama Enstitüsü

D) Beş Şehir

E) Mahur Beste

 

3. (I) Rus yazar Antov Çehov tarafından geliştirilen hikâye tarzına durum hikâyesi denir. (II) Bu tarz hikâyelerde asıl amaç, olayları değil, durumları ve olguları anlatmaktır. (III) Kişiler bütün ayrıntılarıyla tanıtıldığından okurun hayal gücü geri plandadır. (IV) Hikâyeler kesin bir biçimde sonlandırılmaz. (V) Bir olay örgüsü üzerine kurulmadığı için bu türe kesit hikâyesi de denir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde durum hikâyesi ile ilgili bilgi yanlışı vardır?

A) I.  B) II.   C) III.  D) IV.   E) V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) 3 Ağustos bizim için her zaman özeldi.

B) Ceketinin bir düğmesinin olmadığını farketti.

C) Birçok sorunun kaynağı cehalettir.

D) Hiçbir şey istediğimiz gibi gelişmedi.

E) Ragıp Bey son bestesini okuyor.

 

5. Meliha hanım (I) ve ben bir kaç (II) gün buralardan uzaklaşmak istemişdik ki (III) patron onbeş (IV) gün sonra izin verebileceğini  (V) söyledi.

Bu cümlede numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı doğrudur?

A) I.  B) II. C) III.  D) IV.  E) V.

 

6. O, tarlaları ekmeye; ben, ağaçlarımızı budamaya giderdim.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gereksiz sözcük kullanılması

B) Tamlama yanlışlığı

C) Çatı uyuşmazlığı

D) Yüklem eksikliği

E) Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

 

7. Tatlıcı dükkânlarının kaymakları, görünen baklavaları ( ) sarı burmaları ona gülüyor ( ) onu dükkâna, yanlarına davet ediyordu. Aklına memleketi geldi. Derin bir solukla göğsünü şişirdi. Gurbette memleket ne tatlıdır ( ) ”Acaba memlekete gidebilecek miyim ( ) ” diye düşündü.

Bu hikâye metninde ayraçla gösterilen yerlere sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (,) (:) (!) (…)

B) (;) (,) (…) (?)

C) (,) (;) (!) (?)

D) (,) (.) (.) (?)

E) (;) (,) (!) (?)

 

8. Uçağın yerde (I) yanma tehlikesi (II) geçirmesi hâlinde dışarı (III)  acil (IV) çıkış için anons yapılır (V) .

Bu parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin çıkarılması anlamın bozulmasına ya da daralmasına yol açmaz?

A) I.   B) II.  C) III.  D) IV.   E) V.

 

9. Bir gün, balıkçı kahvesinin önündeki yarısı kırmızı, yarısı beyaz çiçek açan akasyanın dalına asılmış bir dülger balığı gördüm. Rengi denizden çıktığı zamanki gibi parlaktı. Yalnız incecik, ipekten bile yumuşak zarları titreyip duruyordu. Böyle bir oynama hiç görmemiştim. Evet, bu bir oyundu. Bir görünmez iç rüzgârının oyunuydu. Vücutta, görünüşte hiçbir titreme yoktu. Yalnız bu zarlar, zevkli bir ürperişle tatlı tatlı titriyordu. İlk bakışta insana zevkli, eğlenceli bir şeymiş gibi gelen bu titreme, hakikatte bir ölüm dansıydı. Sanki dülger balığının ruhu, rüzgâr rüzgâr bu incecik zarlardan çıkıp gidiyordu bir dirhem kalmamışçasına.

Bu hikâye metni ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Tatma duyusuyla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.

B) Yazar gözlemine duygularını katmıştır.

C) Kesit öyküsünden alınmıştır.

D) Anlatım sıfatlarla güçlendirilmiştir.

E) Öyküleme ve betimlemeden yararlanılmıştır.

 

10. Aşağıdakilerden hangisi öykü türünde bir eser değildir?

A) Yarın Diye Bir Şey Yoktur

B) Dağa Çıkan Kurt

C) Küçük Şeyler

D) Panorama

E) Korkuyu Beklerken

 

11. Ömer Seyfettin’in aşağıdaki eserlerinden hangisi roman özelliği gösterir?

A) Falaka

B) Efruz Bey

C) Yüksek Ökçeler

D) And

E) Kaşağı

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Kapıyı boyadıktan sonra bir yazı asmayı da ihmal etmedi.

B) Herkese saygılı davranır, kalbini kırmazdı.

C) Bu yaşananları ne sen unutabilirsin ne de ben.

D) Yeni nesil ve kuşaklardan oldukça umutluyuz.

E) Madendeki işçilerin tümü sağ çıkarıldı.

Test 7   1. A    2. A    3. C    4. B    5. E    6. D    7. C    8. C    9. A    10. D    11. B    12. E


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir