Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 101

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 101

İslam, birçok oyun ve eğlence çeşidini helal, bunun yanında kumar özelliği taşıyan her türlü oyunu da haram kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?”(66) buyrulmaktadır. Gerek Kur’an ve gerekse hadislerde kumar, ilke olarak yasaklanmış; nelerin kumar olduğu tek tek sayılmasa da kumar yasağı belli birkaç örnek üzerinde gösterilmiştir. Dolayısıyla kumarın yalnızca bahsedilen çeşitlerinin yasak olduğu sonucu çıkarılamaz. Bu itibarla, Müslümanların Kur’an ve sünnette ilke olarak geçen “kumar yasağını” her devir ve dönemde kendi şart ve toplumlarına göre yeniden ele almaları ve yorumlamaları gerekir. Bunun için de hem dinî kaynakların, emir ve yasakların ortam ve gayesinin iyi bilinmesi hem de içinde yaşanılan toplumda salgın bir hastalık hâlini alan kötü alışkanlıkların ve bunların yol açtığı olumsuz sonuçların devamlı izlenmesi gerekir.

Kumar yasağından çıkarılması gereken mesajlardan bazıları şu şekilde ifade edilebilir: Öncelikle, Müslüman’ın elbette eğlenmeye ve hoşça vakit geçirmeye ihtiyacı vardır; ancak eğlenirken meşruiyet çizgisini aşmamak ve helal olanla yetinmek esastır. Diğer taraftan, Müslüman’ın kazancı şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp çabasının ve alın terinin ürünü olmalıdır. Nitekim bir ayette “İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder.”(57) buyrulmaktadır. Daha da önemlisi, başkalarının mallarını meşru olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. Ayette “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.”*581 buyrulmaktadır. Meşru yollarla yapılmadıktan sonra kumarda olduğu gibi, tarafların görünen rızaları, kumarla elde edilen malı helal hâle getirmez. Aslında kaybeden taraf verdiğine razı görünse bile, içinden razı olması pek mümkün değildir. Öte yandan kumar; diğer birçok eğlence ve aldatmaca çeşidi gibi iktisadi gelişimini tamamlayamamış ülkelerde işsizliğin, fakirliğin, sınıflar arası dengesizliğin büyük çapta olduğu toplum ve kesimlerde âdeta bir umut sömürüsü olarak salgın bir hastalık hâlini almaktadır. Her defasında hem büyük bir kesim mağdur olmakta hem de hak etmeden, emek vermeden ve alın teri dökmeden zengin olan birkaç kişi daha topluma eklenmektedir. Sonuç olarak kumarın taraflar arasında kin, nefret ve düşmanlığa yol açması kaçınılmazdır. Bunların yanında, kumarın sebep olduğu toplumsal yaralar ve doğurduğu facialar gün gibi aşikârdır.

Kumarın Bireye Zararları

Bireyin alkol ve sigara gibi bağımlılıklara kolayca bulaşma ihtimali kuvvetlenir.
Kazanma hırsıyla bencil ve menfaatçi bir hâle gelen birey, kendisine ve çevreye zarar vermekten kaçınmaz.
Birey kumar tutkusu yüzünden ailesine ve çevresine karşı sorumluluklarını yerine getirmez.
Birey fiziki zararlarla neticelenebilecek karmaşık bir ilişkiler ağına dahil olur.
Maddi kayıp ile birlikte birey; kendisine, ailesine ve topluma karşı zararlı hâle gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!