Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 106

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 106

En’am suresi 151-152. ayetlerde sıralanan buyruklar şunlardır:

1. “…Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayın…” Bu, İslam’ın ana ilkesi olan Allah’ın (c.c.) her yönden birliği inancının bir gereği olup Müslüman olmanın da ilk şartıdır.
2. “…Anne babaya iyilik edin…” Ayette bu buyruğun, Allah’ın (c.c.) birliğine inanmayı emreden ifadeden hemen sonra gelmesi, anne baba hakkının önemini gösterir.
3. “…Fakirlik korkusuyla çocukların.”’ i îdürmeyin…” Özellikle geçim kaygısıyla çocuk öldürmenin, Allah’ın (c.c.) hâzinesinin herkesi rızıklandıracak kadar zengin olduğundan şüphelenme anlamı taşıdığına bir işaret vardır. Ayrıca burada, sadece eski tefsirlerde söz konusu edilen Cahiliye Dönemi’ndeki çocuk öldürme uygulaması kastedilmeyip özellikle “fakirlik korkusuyla” veya “geçim kaygısıyla” şeklindeki kayıttan hareketle, anne karnındaki çocuğun öldürülmesinin (kürtajın) de yasaklandığı dikkate alınmalıdır; ayrıca böyle bir uygulamanın Cahiliye Dönemi’nde de mevcut olduğu düşünülebilir.
4. “…Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın…” Ayette geçen ve kötülük olarak tercüme edilen kelime “çirkin ve yüz kızartıcı, utanç verici söz ve davranışlar”! ifade eder. Ayrıca bu kelime zina anlamında da kullanılır. Burada kötülüklerin gizlisinin de açığının da özellikle belirtilmesi ilgi çekicidir çünkü eğer bir insan, açıktan işlemeye çekindiği bir kötülüğü gizli olarak yapabiliyorsa bu onun, insanlar tarafından kınanmaktan çekindiği hâlde Allah’ın (c.c.) buyruğunu ihlal etmekten çekinmediğini gösterir. Ayrıca kötülüğü “yapmayın” veya “işlemeyin” yerine kötülüğe “yaklaşmayın” buyurulması, insanı kaçınılmaz olarak kötülük işlemeye yöneltebilecek ortam ve şartlardan uzak durmayı öngörmektedir.
5. “…Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın yasakladığı cana kıymayın…” Yüce Allah, insan hayatının kutsal olduğunu bildirmiş bu sebeple hukuki bir gerekçe bulunmaksızın cana kıymayı yasaklamıştır. Burada “yasaklama” yanında “muhterem ve dokunulmaz kılma” anlamı da vardır. Bunun özellikle belirtilmesi, insan hayatının Hz. Adem’den (a.s.) beri dokunulmaz olduğunu belirtmek içindir. Ayetteki hak kelimesi batılın zıddı olup din ve aklın doğru, gerçek ve meşru saydığı durumu ifade eder.
6. “Rüşdüne erişinceye kadar yetimin malına sadece iyi tutumla yaklaşın…” Şüphesiz yasal sınırlar içinde bütün insanların malları dokunulmaz olmakla birlikte, zayıf ve korumasız olmalarından dolayı yetimlerin mallan daha çok saldırı veya istismara açık olduğu için ayette bu hususta özellikle titiz olunması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Ayrıca yetimin malına bütünüyle ilgisiz kalmak bu malın zaman içinde aşınmasına veya en azından bir artış sağlamamasına yol açacağından, bu malla ilgilenmeye izin verilmiş hatta ilgilenmek teşvik edilmiştir. Zira en iyi ve en güzeli yapmak faziletin gereğidir.
7. “…Ölçü ve tartıyı adaletle yapın…” İnsanlar arasındaki en yoğun ilişkilerden olan alışveriş sırasındaki ölçü ve tartılarda haksızlıklar sıklıkla ortaya çıktığı için hemen her dönemin sorunu olan bu duruma özellikle dikkat çekilmiştir. Ayrıca adaleti her zaman tam olarak yerine getirmek insanın gücünü aşan bir yükümlülük olduğundan, ayetin devamında “Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz.” buyurulmakla kasıtsız olarak yapılan yanlış ölçü ve tartıların sorumluluk gerektirmediğine işaret edilmiştir.
8. “…Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız bile olsa adaletli olun…” Bu buyruk, çeşitli konularla ilgili bilgi, haber, hüküm, övgü, yergi, sözleşme, yemin, vaat, vasiyet, öğüt, eleştiri, emir, istek, istişare gibi her türlü sözlü ilişkilerde adaletli, dürüst ve doğru olmayı; haksızlık, zulüm, incitme, eziyet, hakaret gibi ahlaka aykırı amaçlar güden sözler sarf etmekten sakınmayı kapsamaktadır. İnsanların yakınlarına

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!