Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 108

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 108

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Güncel dinî meselelerin çözümü için öne sürülen ilke ve yöntemler nelerdir?

  • Cevap: Güncel dinî meselelerin çözümü için öne sürülen ilke ve yöntemler çeşitlilik gösterebilir. Bunlar arasında, dinî metinlerin yeniden yorumlanması, çağın ihtiyaçlarına uygun hükümlerin çıkarılması, dinî otoritelerin danışmanlık ve fetva verme süreçlerinin güncellenmesi, diyalog ve etkileşim yoluyla farklı görüşlerin bir araya getirilmesi ve toplumsal uzlaşma sağlanması gibi yaklaşımlar bulunabilir.

2. İslam dininin fakirliğin çözümü için ortaya koyduğu ilkeler nelerdir?

  • Cevap: İslam dininin fakirliğin çözümü için ortaya koyduğu ilkeler arasında zekât, sadaka, infak ve dayanışma gibi kavramlar önemli rol oynar. Müslümanlar, maddi varlıklarını paylaşarak fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesini teşvik ederler. Adaletli bir zenginlik dağılımı ve sosyal yardımlaşma sistemleri, İslam’ın fakirlikle mücadelede önerdiği ilkeler arasında yer alır.

3. Genetiği ve öz niteliği değiştirilmiş gıdalarla ilgili İslam âlimlerinin genel yaklaşımı nasıldır?

  • Cevap: Genetiği ve öz niteliği değiştirilmiş gıdalarla ilgili İslam âlimlerinin genel yaklaşımı, bazı âlimler tarafından bu tür gıdaların haram veya sakıncalı olduğu yönünde olmuştur. Bu âlimler, genetik modifikasyonun doğal sınırları aşması, sağlık riskleri taşıması ve doğal düzeni bozması gibi gerekçelerle genetik modifikasyonlu gıdaların tüketimine karşı çıkmışlardır. Bu bakış açısına göre, İslam âlimleri, doğal ve sağlıklı gıdaların tercih edilmesini ve genetik modifikasyonun sınırlı kullanımını teşvik etmişlerdir.

4. İslam âlimlerinin haram maddelerle tedavi konusundaki yaklaşımını açıklayınız.

  • Cevap: İslam âlimlerinin çoğunluğu, hayati bir tehlike veya ciddi bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda, haram maddelerin tıbbi amaçlar için kullanılmasının kabul edilebilir olduğunu ifade eder. Ancak, bu tür bir kullanımın, diğer halal (helal) ve etkili tedavi seçeneklerinin bulunmadığı durumlarla sınırlı olması gerektiği vurgulanır.

5. Yiyecek ve içecekler konusunu “Eşyada asıl olan ibahadır.” ilkesi kapsamında değerlendiriniz.

  • Cevap: “Eşyada asıl olan ibahadır” ilkesi, İslam hukukunda yiyecek ve içeceklerin ve diğer maddelerin temelde helal olduğunu ve yasaklanmadıkça helal sayılacağını belirtir. Bu ilkeye göre, bir yiyecek veya içecek, İslamî kaynaklarda açıkça haram kılınmadığı sürece helal olarak kabul edilir. Bu ilke, müminlere günlük yaşamlarında geniş bir özgürlük ve esneklik sağlar.

B. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (Y) Güncel dinî meselelerin çözümü için getirilen öneriler İslam âlimlerinin üzerinde icma ettiği temel esas ve hükümlere ters düşebilir.
2. (Y) İslam âlimleri yakınlarının rızası alınarak ölüler üzerinde otopsi yapılmasının caiz olmayacağına fetva vermişlerdir.
3. (D) Dürüst olmak, adil olmak, hakka riayet etmek, kanaatkârlık, israf etmemek, cömertlik, ölçülü olmak İslam’ın ekonomik hayatla ilgili ahlaki ölçülerindendir.
4. (D) İslam’ın ortaya koyduğu çözümlerin temel amacı, insanların can, mal, nesil, akıl ve din emniyetini güvence altına almak için olmalıdır.
5. (D) Fıkıh bilginlerinin büyük çoğunluğuna göre, eşyada asıl olan ibahadır.

C. Aşağıdaki boşlukları verilen sözcüklerden uygun olanlarıyla doldurunuz.

  • Cevap:

1. İcma Hz. Peygamberin (s.a.v.) vefatından sonraki dönemlerde fıkıh âlimlerinin Kur’an-ı Kerim ve sünnetten hareketle bir konuda görüş birliğine varmalarıdır.
2. Mübah haram veya mekruh olmayan, yapılması dinen yasaklanmamış, Allah (c.c.) katında yapılıp yapılmaması eşit olan davranışlardır.
3. Kanaatkârlık dinimizin iktisadi hayatla ilgili koyduğu ahlaki ölçülerden biridir.
4. Helal dinî bakımdan kullanılmasına, yapılmasına, söylenmesine, yenilip içilmesine izin verilen şeydir.
5. İslam âlimlerinin üzerinde icma ettiği kesin emir ve yasaklara zarûrât-ı diniye denir.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!