Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 120

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 120

Budizm’de İnanç Esasları

Budizm, Veda kutsal literatürünün dinsel otoritesini kabul etmez. Bu nedenle onlardan kaynaklanan birçok dinî uygulama ve kast anlayışına karşı çıkar. Buna rağmen, Hinduizmin reenkarnasyon, karma ve nihai kurtuluş mokşa/nirvana öğretileri bazen küçük değişikliklerle bazen de olduğu gibi Budizm tarafından kabul edilir. Bunun yanı sıra tanrı anlayışı, dört temel gerçeklik ve sekiz dilimli orta yol öğretileri sadece Budizm’e özgü inançlar olarak sayılabilir.

Budizm’in özellikle ilk dönemlerinde yaratıcı tanrı fikri yoktur. Ayrıca varlığın kendiliğinden veya yokluktan tesadüfen varoluşu da kabul edilmez. Her şey görecelidir, bir şeyin varlık dünyasına çıkışı bazı ön şartlara ve diğer nedenlere bağlıdır. Budizm’de bu durum, on iki halkalı nedensellik veya bağımlı varoluş yasası şeklinde tanımlanır.
Nedensellik ilkesinin ilk ve temel halkası avidyadır. Avidya, eşyanın hakikatine dair yanılgıyı yani cehaleti ifade eder. Bunun yanı sıra eylem, bilinçlilik, zihinsel ve fiziki varlıklar, beş duyu organı ve zihinden oluşan altı yeti; formlarla temas, algılama, yaşam arzusu, kavrama, oluş, doğuş ve ölüm basamaklarını izler. Her durum ve her yeni varoluş kendisinden öncekinin bir sonucu, kendinden sonraki durumun ise sebebidir.*16*

Budist kutsal metinleri ilk dönemlerde sözlü olarak nakledilmiştir fakat bu sözlü nakil süreci çok uzun sürmemiş ve Buda’nın ölümünden kısa bir süre sonra keşişler tarafından kutsal metinlerin tespiti ve kayda geçirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Buna rağmen Budizm’in ilk asırlarından günümüze ulaşan, bütün hâlde herhangi bir metni yoktur. Budizm’de ilk yazılı metinlere MÖ 2. asırda Kral Asoka Dönemi’nde rastlanır.

Günümüzde birçok dil ve lehçede Budist kutsal metinleri olmasına rağmen Pali dilindeki metinler en sahih metinler olarak kabul edilir ve bu yazılara Pali Kanon ismi verilir. Pali Kanon için kullanılan diğer bir isim de Tripitaka’dır. Tripitaka “üç sepet” manasına gelir ve sepet, öğretinin nesilden nesile nakli için kullanılan bir araçtır. Bunlar manastır kurallarını ele alan Vinaya Pitaka, Buda’nın vaazlarını içeren Sutta Pitaka ve felsefi açıklamaları ihtiva eden Abhidhamma Pitaka’dır. Birinci Budist konseyinde sadece Vinaya ve Sutta’dan söz edilir, Abhidhamma’dan söz edilmez. Bu nedenle bu üçüncü sepetin yaşı ve güvenilir oluşu hakkında şüpheler vardır. Ama birçok Budist mezhebi bunları güvenle kullanmaktadır.*17*

Budizm’in Kutsal Metni Pali Kanon (Tripitaka)

Vinaya Pitaka: Keşişlerin uyması gereken manastır hayatı kurallarını içerir.
Sutta Pitaka: Öğreti (Dhamma) ile insanlar ve onların yaşamları arasındaki bağa işaret eder. Buda’nın vaazlarını içerir.
Abhidhamma Pitaka: Mantıksal ve psikolojik analizler içerir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!