Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 49

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 49

Şafii, kendisine yapılan telkinler üzerine Malik bin Enes’e gitmiş, onun derslerine katılmaya karar vermiştir. Malik bin Enes’in hadis eseri olan Muvatta’yı ezberlemiştir. Malik bin Enes başlangıçta onu öğrencilerinden birine bağlamak istese de yeteneğini fark edince Şafii’yle kendisi ilgilenmeye karar vermiştir. Şafii’nin bu talebeliği Malik bin Enes’in vefatına kadar devam etmiştir.

Malik bin Enes’in vefatı üzerine Şafii Mekke’ye dönmüştür. Sonrasında pek çok ülkeyi gezmiştir. Buralarda eser yazmakla ve öğretim faaliyetleriyle meşgul olmuştur. Son olarak dönemin siyasi karışıklıkları nedeniyle Mısır’a gitmeye karar vermiş ve vefatına kadar burada kalmıştır.

Şafii, erken yaşta fetva (hüküm verme) ehliyeti kazanmış olmakla birlikte İmam Malik’in vefatına kadar öğrenci konumunda kalmıştır. Hocasının vefatından sonraki ilim ve fikir hayatı Mısır öncesi ve sonrası olmak üzere iki dönemde eie alınır. Mısır öncesi dönemde önce İmam Malikin görüşlerini savunmuş, sonrasında onu açıktan olmasa da eleştirmeye başlamıştır. Bu da onu farklı bir yöntem arayışına sevk etmiştir.

Şafii’nin düşünce yapısında genel olarak vahiy, özel olarak da Hz. Peygamberin (s.a.v.) sünneti merkezî bir konuma sahiptir. Sünneti hak ettiği konuma yükseltmek Şafii’nin fikrî mücadelesinin ana eksenini oluşturur. Şafii’ye göre dinî hüküm ancak dinî bilgi sağlayan bir kaynağa dayanarak verilebilir. Bu kaynaklar; Kur’an, sünnet, icma, sahabilerden ulaşan bilgiler ve kıyastır.(18>

Şafii icma ile sahabinin üzerinde görüş birliğine vardığı konuları kastetmektedir. Şafii’ye göre kıyas, birtakım delillerle Kur’an’a veya sünnete uygun bir sonuç elde etme çabasıdır.

İmam Şafii birçok eser yazmıştır. Bunlardan en tanınmışları, “er-Risâle” ve “el-Umm” adlı eserlerdir.’18 (19)

YORUMLAYALIM

Şafii tarafından yazılan aşağıdaki şiirden hareketle Şafii’nin ilim anlayışını yorumlayınız.

İlim Talep Etmek
Kim ahiret için ilim isterse,
Muvaffak olur erişip doğru yola.
Talep ettiği ilmin varır güzelliğine.
Hem de yoldaş olur,
Allah’ın sevdiği kullara.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!