Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 72

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 72

Kültürümüzde önemli yeri olan tasavvufi yorumlardan biri Alevilik-Bektaşiliktir. Alevi, Hz. Ali’ye (r.a.) özel ilgi ve sevgi gösterenlere, ona taraftar olanlara denir. Alevilik, Hz. Ali’ye (r.a.) bağlılık noktasında birleşen çeşitli dinî ve siyasi grupların ortak adıdır.(36) Bektaşi, Hacı Bektâş-ı Velî’nin öğretilerine uyan, onun ilkelerine bağlı kalan kişidir. Bektaşilik ise 13. yüzyılda, Horasan’dan Anadolu’ya gelen Hacı Bektâş-ı Velî tarafından (Görse/3.7,) kurulmuş tasavvuf okuludur.(37) Temel ilkelerindeki benzerlikleri nedeniyle kültürümüzde Alevilik ile Bektaşilik birlikte anılmıştır.

Hacı Bektâş-ı Velî, Ahmet Yesevi’nin öğretilerini Anadolu’da yaygınlaştırmıştı Bektaşilik Moğol istilası sonucunda Selçuklu Devleti’nin siyasi hâkimiyetini kaybettiği yıllarda halkın birlik ve beraberliğini sağlamaya giriştiği bir ortamda ahilik teşkilatıyla birlikte gelişmeye başlamıştır. Bektaşilik Osmanlı’da yeniçerilerle özdeşleşmiş ve onlarla birlikte giden dervişler aracılığıyla Rumeli’de de yayılmıştır. 15. yüzyıl sonlarında Balım Sultan (ö. 1516), Bektaşiliği belirli bir düzeni, kuralları ve örgütlenme biçimi olan bir tarikat durumuna getirmiştir.<38)

Alevi-Bektaşiliğin günümüze ulaşmasında en etkili unsurlardan biri ocaklardır. Alevilik-Bektaşilik- te ocak kavramı; dede, seyyid, pir, mürşid, rehber gibi adlarla da anılan dinsel hizmetleri gören kişilerin ailelerini ve soylarını nitelemek üzere kullanılan bir kavramdır. Bu ailelerden gelenlerin bir dede ocağından geldiklerini de belirtmek üzere ocakzade kavramı da kullanılmaktadır. Ocak üyeleri yani dedeler, sosyal hiyerarşinin en üst noktasında bulunurlar. Dedelerin sahip oldukları yetkiler ve yaptırım güçleri cemaatin sosyal düzenini sağlayan çok etkili bir güç olmuştur. Dedelerin çoğu “gezici”dir, bir başka deyişle belli zamanlarda kendilerine bağlı yerlerdeki taliplerini ziyaret ederek dinsel törenler

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!