Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 75

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 75

Düşkünlükten kaldırma cemi: Alevilik-Bektaşilikte kişi ister talip, ister pir, isterse mürşid olsun, herkes yolun kurallarına uyup uymadığı konusunda yılda bir defa denetlenmektedir. Her Alevi-Bekta- şinin mutlaka bir piri vardır ve görgü ceminde pir huzurunda gözden, gönülden ve erkândan geçer, bir kusuru ve kabahati varsa kendisi bunu söyler ve razılık almak ister. Eğer kusurunu kabul etmezse veya şikâyetçi olan kişinin rızasını almazsa cem erenlerinin görüşü alınarak o kişiye ceza verilir. Buna babdan (kapıdan) düşme veya düşkünlük denir. Yani düşkünlük manen değer yitirme anlamına gelir. Düşkünlük, kişiye işlediği suçtan dolayı ceza verilerek belli bir süre tarikata alınmamasıdır. Bu süre cezanın ağırlığına göre 3, 5, 7, 12 yıl kadar sürebilir. Düşkün kişi tarikata alınmaz, toplum içine sokulmaz, düşkün kişiye selam verilmez ve ondan alışveriş yapılmaz. Cezayı çektikten sonra ceza bitim süresinin sonunda düşkün, suç işlememiş ve düzelmişse düşkünlüğü düşkünlükten kaldırma cemi ile kaldırılır/42*
Dardan indirme cemi: Ölen kişinin ardından razılık almak için yapılır. Ölen kişinin borcu varsa ödenir, alacakları varsa yakınlarına teslim edilir. Hayattayken incittiği kimseler varsa onlardan helallik alınır. Daha sonra yemekler yenir, gülbanklar okunur. Böylece dardan indirme cemi tamamlanır.

Abdal Musa cemi: Birlik ya da bereket cemi de denen Abdal Musa cemi, tohumlar ekilmeden önce ekinlerin bereketli olması, kaza ve belalardan korunmak ve birlik beraberlik için yapılan cemdir. Önce birlik kurbanı kesilir, birlik cemi yapılır; küs olanlar varsa barıştırılır, razılık alınır. Sonra tohumlar dualanır ve herkes evine dönüp tohumunu toprağa saçar.(43)

Musahiplik

Sözlükte musahiplik “karşılıklı dostluk ve yakınlık” anlamında kullanılır, Alevilik-Bektaşilikte yol kardeşliği, ahiret kardeşliği ve kardeş tutma demektir. Musahiplik, kan bağı dışında kurulan bir yakınlık ve akrabalık türü olup ergenlik çağına girmiş iki kişinin veya daha çok iki evli çiftin musahiplik cemi sonunda yola girmesiyle gerçekleşir. Alevi-Bektaşi toplumunun hakiki bir mensubu olabilmek, cem ayinlerine ve özellikle görgü cemine katılabilmek için bir musahip edinmek gerekir. Musahip tutma ve musahip hakkına saygılı olma emirlerde yer alan ve Alevi-Bektaşiler tarafından temel prensip kabul edilen üç sünnetten (hakkı zikretmek, kalpte düşmanlığa yer vermemek, yola teslim olmak) ve yedi farzdan (sırrını izhar etmemek, gördüğünü örtmek, özür ile niyaz eylemek, mürebbi hakkını gözetmek, musahip hakkını gözetmek, tövbe almak ve taç giyip özünü üstada teslim etmek) biridir. Alevilik-Bektaşilikte musahipliğe “ikrar ve nasip alma” da denmektedir. İki erkek ve eşleri musahipliğe karar verince kararlarını bir yıl süreyle gözden geçirirler; sürenin sonunda anlaşabileceklerine hükmeder, dedenin huzurunda yapılacak musahiplik ceminde ikrar verme ve nasip alma gerçekleşirse musahip olarak ilan edilirler. Ardından dede, “Siz musahip oldunuz, nefsinize uymayın, yolunuzdan ayrılmayın. Malı mala, canı cana katın; haram lokma yemeyin. Hâlinize hâldaş, yolunuza yoldaş olun.” şeklindeki sözlerinden sonra musahibin musahibinden evini ve malını ayıramayacağını, birbirlerinin evinde bulunan eşyayı izinsiz alabileceğini, aralarında tartışma ve dargınlığın söz konusu olamayacağını hatırlatır.

Hz. Peygamber (s.a.v.), Medine’ye hicret ettiğinde muhacirlerle ensar arasında dayanışma ve bağlılığı geliştirmek amacıyla birbirini kardeş edinme (muâhât) uygulamasını başlatmış, bu arada kendisi de Hz. Ali’yi (r.a.) kardeş edindiğini ilan etmiştir. Alevi-Bektaşi geleneğindeki musahiplik inanç ve uygulamaları daha çok muhacir ensar kardeşliğine dayandırılmıştır.(44)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!